latinica  ћирилица
05/08/2020 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

У Дрвару 20 заражених, угоститељи негодовали због скраћеног радног времена

Начелница општине Дрвар Душица Рунић апеловала је на локалне угоститеље, који изражавају незадовољство новим превентивним мјерама, уведеним због погоршане епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона, да имају разумијевања јер је здравље становника на првом мјесту.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Коментаришући чињеницу да су се синоћ испред зграде општине Дрвар окупили угоститељи који су негодовали због скраћеног радног времена угоститељских објеката, Рунићева је истакла да су нове превентивне мјере донесене због погоршане епидемиолошке ситуације - да би се сачувао живот суграђана, али да разумије и незадовољство угоститеља који живе од тог посла.

- Живот је највреднији. У Дрвару је већинско становништво старија популација, а наш здравствени систем не може да одговори овим проблемима. Молим угоститеље за стрпљење и разумијевање јер је ово начин да спасимо животе свих нас, који смо се вратили у наш Дрвар - поручила је Рунићева.

Рунићева је рекла Срни да у посљедњих неколико дана у Дрвару расте број позитивних на вирус корона и да је због тог разлога у суботу, 1. августа, засједао општински Кризни штаб, који је донио закључке искључиво слушајући став струке, односно здравствених радника, који су први на линији борбе са овом опаком болешћу.

- Тај закључак смо прослиједили Кантоналном штабу, који је у понедјељак, 3. августа, донио наредбе, које су изазвале незадовољство код одређеног броја наших суграђана - навела је Рунићева.

Она је нагласила да запослени у Дому здравља Дрвар улажу огромну енергију да сачувају живот пацијената и да су нове превентивне мјере у општини донесене да им се помогне.

- Поштујући мјере које су наложене, сачуваћемо себе и своје породице и наше здравствене раднике - рекла је Рунићева.

Она је навела да здрвавствена установа у Дрвару нема довољно капацитета да одговори свим проблемима у вези са епидемијом вируса корона, да се свакодневно јављају пацијенти са симптомима и да се обољели шаљу из Дрвара за Ливно или Мостар.

- Тренутно је у Дрвару 20 позитивних на вирус корона, њих пет је у ковид болници у Мостару, а, нажалост, једно је јуче преминуло. Најближа клиничка здравствена установа је Ливно, Мостар или Бањалука - рекла је Рунићева.

Она је поновила апел свим становницима општине да буду дисциплиновани и одговорни јер се само тако може утицати на ток епидемије и смањење броја заражених.

- Упућујем и апел политичким противницима да бар у овом тренутку, када се боримо да сачувамо живот сваког нашег суграђанина, престану са политикантством и скупљањем јефтиних политичких поена - позвала је Рунићева.

Рунићева је рекла да разумије и угоститеље, који су незадовољни новим превентивним мјерама, јер живе од тог посла.

Она је подсјетила да је општина Дрвар прошли мјесец подржала пословне субјекте којима је био забрањен рад у јеку пандемије тако што их је ослободила дијела плаћања одређених обавеза и субвенционисани су дијелом нето плате за раднике за сваки мјесец забране рада.

- Наставићемо да им и даље пружамо подршку, а сада бирајмо здравље испред економије јер здрав човјек може све да стигне - поручила је Рунићева.

У општини Дрвар од јуче је забрањено окупљање на отвореном и затвореном простору више од пет лица с циљем спречавања ширења вируса корона, а радно вријеме угоститељских објеката свих категорија ограничено је до 18.00 часова, одлучено је на телефонској сједници Кризног штаба Ливањског кантона у понедјељак, 3. августа.