latinica  ћирилица
04/08/2020 |  16:18 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Ћулум - Тадић: Договорен наставак интензивне сарадње

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић и новоименовани директор Агенције за истраге и заштиту БиХ Дарко Ћулум договорили су данас наставак интензивне сарадње у истрагама организованог криминала, илегалних миграција и кријумчарења лица.
Ћулум - Тадић - Фото: РТРС
Ћулум - ТадићФото: РТРС

Током првог радног састанка, саговорници су договорили и будућу сарадњу у области борбе против тероризма, затим ратних злочина и других кривичних дјела из надлежности двије институција, као и наставак рада у домаћим и међународним операцијама у борби против најсложенијих облика криминала, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Истакнуто је да су Тужилаштво БиХ и Сипа за вријеме пандемије ковида 19 успјеле да организују своје капацитете, те радне активности у свим линијама рада, које ни једног тренутка нису прекидане.

Тужилаштво БиХ и Сипа су скоро 18 година заједно у борби против организованог криминала, тероризма, ратних злочина, трговине људима, неовлаштеног промета опојних дрога, међународног криминала и других кривичних дјела из своје надлежности.

У протеклим годинама, реализоване су истраге у стотинама предмета, а заједничким радом уклоњено је више злочиначких организација, који су својим криминогеним дјеловањем угрожавале владавину права и безбједност у БиХ, али и региону.

По налогу тужиоца за ратне злочине, реализовано је више стотина лоцирања и хапшења осумњичених лица, као и рад на лоцирању и проналаску осумњичених и оптужених који су се скривали изван БиХ, а пружане су асистенције и заштита угроженим свједоцима и свједоцима под пријетњом, што је важна надлежност Сипе.

У овом тренутку, Тужилаштво БиХ и Сипа раде на више десетина истрага најсложенијих кривичних дјела, те учествују у више међународних операција, у којима заједно са партнерским институцијама БиХ, региона и свијета, прикупљају доказе за процесуирање најсложенијих облика криминала, наводи се у саопштењу.