latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:58 | Аутор: СРНА

Вујичић: Стање се поправља, потребно окренути се привреди

Директор завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић изјавио је да је епидемија вируса корона утицала на отпуштање радника због смањења обима посла, али да се стање поправља и да је потребно окренути се привреди, како би се спасила економија БиХ.
Мирослав Вујичић - Фото: СРНА
Мирослав ВујичићФото: СРНА

Навео је да је од 19. марта запослено 8.200 лица за којима постоји потражња у одређеним областима, али да тиме нису задовољни јер тенденција смањена броја незапослених није у истом проценту као прошле године када није било пандемије.

- Одмах је заустављен сектор туризма који је најпогођенији, туристичка сезона је била заустављена. У задње вријеме отворили су се хотели, али није било ни близу потребе за радницима као што је то раније било. Приход у туризму је остварен у проценту одо ко 30 одсто - рекао је Вујичић за Н1.

Он је додао да је прерађивачкој индустрији дошло до отпуштања, а услужне дјелатности су биле потпуно заустављене.

- Сада су радње отворене, Влада је покрила трошкове и исплатила плате, дошло је до одређених пореских олакшица према тим субјектима који нису радили. Стање се поправља, али нисмо задовољни - рекао је Вујичић.

Вујичић је додао како ће требати много времена да се стање врати у нормалу јер је и кретање роба у Европи ограничено, а границе су дјелимично отворене.

- Све то утиче на привреду. Сигуран сам да ћемо се морати навићи на овај начин рада и научити живјети с короном. Не може се живот зауставити. Морамо се окренути привреди и помоћи њој и радницима како би спасили економију у БиХ - закључио је директор Завода за запошљавање Републике Српске.