latinica  ћирилица
04/08/2020 |  15:54 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Обим тржишта непокретности смањен за 40 одсто

Обим тржишта непокретности у Републици Српској је током ванредног стања усљед пандемије вируса корона, од 3. априла до 23. маја, смањен за 40 одсто у односу на исти период прошле године, саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.
РУГИП - Фото: РТРС
РУГИПФото: РТРС

Помоћник директора за економско-финансијске послове РУГИП-а Драган Станковић каже да је у том периосу највише прометовано пољопривредним земљиштем - 30 одсто и становима - 22 одсто у односу на укупан број прометованих непокретности.

Он је нагласио да је највише купопродајних уговора забиљежено у Бијељини и Бањалуци, док је највише прометованих непокретности забиљежено у Лакташима, саопштен је из РУГИП-а.

- Укупна сума цијена непокретности остварених у купопродајним уговорима регистрованим у Регистру цијена непокретности за период 1. јануар - 30. јун износи 239.388.240 КМ, те је за 47.266.817 КМ мања у односу на исти период 2019. године - рекао је Станковић.

Он каже да је у априлу регистровано скоро 60 одсто мање купопродајних уговора у односу на исти мјесец 2019. године.

Према његовим ријечима, у наредним мјесецима забиљежен је раст предаје захтјева за промјену уписа права власништва у евиденцијама РУГИП-а, тако да је у јуну ове године регистровано седам одсто више купопродајних уговора него у истом периоду прошле године.

Станковић, који је и супервизор радне групе која ради на спровођењу ЦИЛАП пројекта у оквиру Сектора за нормативне послове, европске интеграције и међународне пројекте РУГИП-а, каже да се цијене непокретности нису мијењале.

Он је појаснио да РУГИП редовно информише јавност о кретању цијена на тржишту непокретности путем годишњих извјештаја из Регистра цијена непокретности.

Станковић је додао да је због повећаног интересовања медија, грађана, привредних и пословних субјеката за поузданим подацима са тржишта непокретности у периоду пандемије вирусом корона, РУГИП израдио полугодишњи извјештај о тржишту непокретности са освртом на период ванредног стања како би се добила свеобухватна слика.

Он је подсјетио да од почетка оснивања Регистра цијена непокретности Републике Српске, односно у периоду од 1. јануара 2017. до 30. јуна ове године забиљежен промет већи од двије милијарде КМ.

У складу са чланом 21. Закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, а уз подршку шведског донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације и процедура у БиХ-ЦИЛАП, почетком јануара 2017. године РУГИП је почео са евидентирањем уговора о купопродаји непокретности на територији цијеле Српске и њиховим уносом у систем Регистра цијена непокретности.

- Регистар обезбјеђује податке са тржишта непокретности и био је неопходан Српској како би се тржиште непокретности развијало на начин да омогућава да тржишне силе утичу на формирање цијена. Тиме је олакшано пословање свих који су директно или индиректно везани за послове са непокретностима, директне стране и домаће инвестиције не заобилазе сектор непокретности и стварају се услови који гарантују сигурност учесницима на тржишту - појашњавају из РУГИП-а.

Из РУГИП-а истичу да је то само дио унапређења административног система за управљање непокретностима, те додаје да читав систем мора тежити комуникацији свих учесника и њихових база података, прикупљању података на једном мјесту, њиховој једноставности, ажурности и употребљивости у различите сврхе.

- Изграђени систем Регистра има капацитет да обезбједи свеобухватно прикупљање, чување и дистрибуцију података са тржишта непокретности за различите намјене, учеснике на тржишту и друге заинтересоване - наглашавају у РУГИП-у.

Из РУГИП-а наводе да је основни циљ успостављања и вођења Регистра планско праћење цијена и анализа тржишта непокретности, а како би сви актери, те инвеститори на тржишту непокретности Републике Српске имали лако доступне податке о цијенама и другим карактеристикама непокретности на различитим локацијама и временским периодима.

- Транспарентност и доступност података регистра пружа могућност развоја тржишта непокретности, те формирање реалних цијена на основу закона понуде и потражње - истичу из РУГИП-а.