latinica  ћирилица
04/08/2020 |  13:30 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Хрватска застава у Котору на дан "Олује"

У Котору је данас, на дан када се обиљежава 25 година од хрватске злочиначке акције "Олуја", истакнута застава Хрватске, преноси портал ИН4С.
У Котору истакнута хрватска застава (Фото:ФБ страница Владимира Ђапића) -
У Котору истакнута хрватска застава (Фото:ФБ страница Владимира Ђапића)

Портал наводи да се стиче утисак да је то урађено са циљем да се испровоцира српско становништво у општини Котор, као и они који осуђују хрватску војску због тада почињених злочина над Србима, те да овакав поступак не изненађује када се узме у обзир да црногорски званичници присуствују церемонији прославе "Олује".

Портал подсјећа да је јавни сервис Црне Горе 9. маја, на Дан побједе над фашизмом, након званичне химне Црне Горе, коју је написао усташки сарадник Секула Дрљевић, емитовао пјесму освједоченог промотера усташке идеологије Марка Перковића Томпсона.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је ова операција имала све карактеристике геноцида.