latinica  ћирилица
04/08/2020 |  13:07 ⇒ 13:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Заражени прећуткују контакте да поштеде пријатеље

Хрватски епидемиолози жале се да велики број обољелих од вируса ковид 19 прећуткује с ким су били у контакту јер желе да поштеде пријатеље од самоизолације.

Према писању Јутарњег листа, заражени то раде јер желе да спасу пријатеље који иду на љетовање, или зато што желе да избјегну самоизолацију усред испитног рока, или једноставно јер их пријатељ замоли да то не ради јер "можда уопште неће добити корону".

Како се наводе ријечи епидемиолога, многи и даље не схватају ковид 19 као озбиљну болест не само за њих већ и за све оне који са њима живе, раде или се друже.

Додаје се да, поред оних који озбиљно схватају болест и придржавају се мјера, има и оних који не размишљајући организују велике свадбе, крштења, забаве, односно све ситуације у којима се вирус корона брзо шири.

Епидемиологе након тих великих догађања мучи и чињеница да има оних који не желе да кажу с ким су све били у контакту или то они с којима су били у контакту траже од њих.

- За свадбе које су биле почетком јула никад нисмо добили попис свих који су били на тим догађањима, ни од младенаца, ни од организатора свадбе. Тако нисмо никад ни дознали ко је тамо све био. Тек кад се неко од њих разболи, сазнајемо да је био на некој од тих свадби на којима су се окупили бројни људи - рекла је епидемиолог из Винковаца Ведрана Ланц Чурдињаковић.

Према њеним ријечима, било је и особа који су се правдали да су били на састанцима па зато нису контакт, или да су каснили на исти па нису све вријеме били са зараженим, или да су отишли са састанка баш када је заражени дошао и слично.

- Знамо да то није истина, али немамо никакву могућност да то докажемо па онда такви "прођу" без самоизолације и опасност су за своју околину - рекла је Ведрана Ланц Чурдињаковић и додала да неке од њих ухвате када се накнадно утврди да су позитивни, али да су проблем и они који имају благе симптоме или су асимптоматски случајеви.

Она је поновила да је проналазак највећег броја контаката зараженог суштина квалитетне борбе против ширења ковида 19, што значи да се дође до барем 80 одсто контаката у року од три дана.