latinica  ћирилица
04/08/2020 |  12:40 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Упозорење на нестабилно вријеме - могући грмљавина, пљускови и град

Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске је данас, 4. августа, издао наранџасто упозорење за подручјуе Бањалуке, јер се очекују јачи грмљавински процеси, појава града те већа количина падавина.
Републички хидрометеоролошки завод Српске- упозорење на нестабилно вријеме - Фото: илустрација
Републички хидрометеоролошки завод Српске- упозорење на нестабилно вријемеФото: илустрација

У току дана очекује се честа појава кише, пљускова и локалних грмљавина. Према подневу и поподне биће све више облака, уз кишу и пљускове.

Прво ће се зона јаче нестабилности формирати изнад западних и југозападних предјела те на југу, гдје може бити и локалних непогода, праћених градом, јаким олујним вјетром и обилнијим падавинама од 30 до 40 литара по метру квадратном, локално и више.

Према вечери, облаци нестабилности се од централног појаса премјештају на сјевер гдје ће дати јаке грмљавинске процесе, локално обилне падавине и олујни вјетар – саопштено је из РХМЗ Српске.

Из Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, упозоравају грађане на потенцијално опасне временске прилике.

На територији града Бањалуке јутрос је пало 13 литара кише по квадратном метру, те се до краја дана могу очекивати исте или веће количине падавина.

Упозоравамо грађане на опрез и предузимање мјера са циљем самозаштите – истакли су у Цивилној заштити.