latinica  ћирилица
04/08/2020 |  12:25 | Аутор: СРНА

За викенд извршено 490 контрола, изречено 11 казни

Инспекцијски органи Републике Српске су протеклог викенда извршили 490 контрола угоститељских објекат широм Српске, те евидентирали 11 случајева непоштовања мјера с циљем спречавања ширења вируса корона и изрекли казне од укупно 7.300 КМ.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

- Неправилности су утврђене јер се субјекти нису досљедно придржавали прописаних превентивних мјера које се односе на обезбјеђивања физичке дистанце, број лица која истовремено бораве у објекту, те коришћење заштитне опреме - наводе из Инспектората и додају да су републички инспектори појачане контроле извршили у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе.

Из Инспектората Републике Српске је саопштено да је акценат у контролама поштовања мјера заштите од епидемије вируса корона и даље усмјерен на угоститељске објекте у вечерњим часовима.

У саопштењу се наглашава да су у оквиру наведених контрола извршених у протеклом периоду инспектори до сада изрекли казне у укупном износу од 104.400 КМ.

- Имајући у виду законске одредбе према којима инспектор као овлашћени орган може изрећи само минимум прописане новчане казне, евидентно је да су инспектори на терену предузимали репресивне мјере у свим случајевима када су зетекли субјекте у прекршају - појашњава се у саопштењу.

Из Инспектората још једном позивају привредне субјекте да свој рад прилагоде тренутној епидемиолошкој ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто.

- Позивамо и грађане да се придржавају превентивних мјера и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању. Уз сав труд здравствених радника, контроле инспекцијских органа, мјере Републичког штаба за ванредне ситуације у циљу сузбијања ширења вируса корона у заједници, уколико као појединци не будемо чували своје здравље, посљедице са цијелу заједницу ће бити много веће - наглашавају из Инспектората.