latinica  ћирилица
04/08/2020 |  09:28 ⇒ 09:33 | Аутор: СРНА

Михајловић: Српски народ никада неће заборавити своје жртве

Потпредсједнца Владе Србије Зорана Михајловић је, поводом 25 године од хрватске војне акције "Олуја", рекла да српски народ никад неће заборавити своје жртве, али да је важно да Србија и Хрватска за будућност траже другачије путеве од оних из прошлости и граде добре односе као сусједи.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

Михајловићева је навела да Србија неће дозволити да се избрише сјећање на хиљаде убијених и више од 250.000 прогнаних Срба у злочиначкој акцији "Олуја".

- То је најмање што можемо да урадимо за све који су изгубили живот или су били приморани да напусте своје домове само због тога што припадају српском народу. То сећање нас и обавезује да покушавамо да градимо другачије односе са Хрватском, како бисмо у нашем региону створили услове за мирну и стабилну будућност - каже Михајловићева.

Она је истакла да, нажалост, обиљежавање "Олује" сваке године изнова подијели јер се у Хрватској слави побједа, док се у Србији сећају убијених, несталих и прогнаних Срба, саопштено је из кабинета потпредсједника Владе Србије.

- Али, то не сме да нас обесхрабри да, због будућности, тежимо приближавању, бољој сарадњи између суседа и покушамо да решавамо отворена питања. Па, иако можда још дуго нећемо моћи да се сагласимо око прошлости, имамо довољно разлога да радимо заједно на једној другачијој будућности за две земље и регион у целини - наводи Михајловићева.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.