latinica  ћирилица
04/08/2020 |  09:21 ⇒ 09:24 | Аутор: СРНА

Бањалука: Сутра обиљежавање 25 година од егзодуса Срба

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља и полагањем вијенаца на Пердуовом гробљу у Бањалуци ће сутра бити обиљежено 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине и злочиначке акције хрватске војске и полиције "Олуја".
Бањалука: Храм Христа Спаситеља - Фото: РТРС
Бањалука: Храм Христа СпаситељаФото: РТРС

Парастос ће у Храму Христа Спаситеља бити служен у 11.00 часова, а на Пердуовом гробљу у 12.30 часова када ће бити и положени вијенци код споменика страдалим Крајишницима на Динари, речео је Срни у "Веритасу", које је организатор обиљежавања у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом.

У организацији Владе Републике Републике Србије и Владе Републике Српске вечерас ће у 19.30 часова у Сремској Рачи бити обиљежен Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у "Олуји".

Обиљежавање у организацији "Веритаса" биће настављено у четвртак, 6. августа, у 10.00 часова служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, прислуживањем свијећа према "Мосту спаса", спуштањем вијенаца у ријеку Уну у 10.45 часова, те полагањем вијенаца код споменика у Туњици.

Исти дан у храму Светога Саве у Сводни у 11.45 часова биће служен парастос и положени вијенци код спомен-крста.

Програм обиљежавања завршава се у петак, 7. августа, служењем парастоса и полагањем вијенаца код Спомен-крста на Петровачкој цести у мјесту Бравско/Јањила, док је у 12.00 часова предвиђена посјета Спомен-соби у Дринићу.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.