latinica  ћирилица
03/08/2020 |  19:32 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

У Српској 40 новозаражених; Пријављено шест смртних случајева (ВИДЕО)

У Републици Српској у посљедња 24 часа на вирус корона тестирано је 586 узорака, а инфекција је потврђена код 40 особа. Пријављено је шест смртних случајева.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Републички штаб за ванредне ситуације Српске одлучио је да на снази до 17. августа остају досадашње мјере заштите без измјена.

Донесен је Закључак о донацији прехрамбених производа , личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију Хуманитарном друштву "Добротвор" Мостар.

У Универзитетско клиничком центру попуњени су скоро сви капацитети за пацијенте са Ковид-19 обољењем.

На терапији респираторима је 18 пацијента, а посебно забрињава податак да је много младих са тешком клиничком сликом.

Свакодневно се у највећој здравственој установи због симптома на вирус корона прегледа стотину пацијената.

И даље се многи оглушују на мјере заштите и неодговорно се понашају.

- Имамо много млађих пацијената на респиратору, као и на Инфективној клиници са озбиљним клиничким сликама, са озбиљним упалама плућа. Око 100 пацијената дневно прегледамо - рекао је генерални директор УКЦ Републике Српске  професор доктор Владо Ђајић.

Веома је озбиљна епидемиолошка ситуација у сарајевско-романијској регији. Заражени из Дома за стара лица "Натура"
стабилне су клиничке слике и збринути су у овој установи, а једно лице превентивно је смјештено у болницу "Србија".

- Да би затворили комплетан круг сва лица су 2.8. тестирана, како корисници тако и запослени. Направили смо распоред пацијената по собама и урадићемо нови план када добијемо резултате од 2. августа - изјавио је координатор Дома здравља Пале Небојша Тановић.

- Надамо се послије ове седмице у којој смо имали највећи број обољелих да ће грађани схватити да се морају придржавати свих мјера које је Институт препоручио, а регионални штаб нас је све обавезао - рекао је руководилац Институт за јавно здравство Источно Сарајево Владо Мијовчић.

У Требињу већина заражених могла је да потврди контакте заразе.

- Инспекцијски органи врше контроле по ресторанима и кафићима. То је оно што се може, а свакако је најважнија одговорност свих нас - изјавио је шеф Штаба за ванредне ситуације Требиње Стеван Бекан.

- Ситуација је таква да јутрос имамо 21 болесну особу. Од тога је једна жена у тешком стању, а шест на лијечењу -кисеоником - изјавио је помоћник директора Болнице Требиње за медицинке послове доктор Станко Буха.

У Дистрикту Брчко до сада је заражено 186 лица, од којих је 127 активних случајева. Ускоро би требало да почне и тестирање заражених PCR. 

- Створене су претпоставке. Његов је капацитет око 80 дневно, када се ради и прековремено, значи 80 тестирања. И што је најважније врло брзо ћемо моћи добијати резултате, послије узетог узорка. Ми сад имамо ситуацију да чекамо више дана, четири, чак и пет дана - истакао је шеф Одјељења за здравство дистрикта Брчко Акиф Пезеровић.

Постоје општине у Српској које се могу похвалити и повољном епидемиолошком ситуацијом.

- Имамо један активни случај - изјавио је портпарол општине Костајница Александар Пашић.

Укупан број хоспитализованих у Српској је 270, у Универзитетском клиничком центру 72, а у општим болницама 198 пацијената.