latinica  ћирилица
03/08/2020 |  18:10 ⇒ 18:28 | Аутор: Агенције

Помпео одбио да прими Хисенија

Државни секретар САД Мајк Помпео је одбио да се састане са координатором за дијалог између самопроглашеног Косова и Србије Скендером Хисенијем, наводе дипломатски извори у Вашингтону, пише сајт Лајми.

Хисени је у недјељу отпутовао у Вашингтон, како би разговарао с америчким званичницима о будућности дијалога између Приштине и Србије.

Али први човјек америчке спољне политике одбио је да се састане са Хисенијем, наводи косовски сајт Лајми.

Како истиче тај медиј, Сједињене Државе имале су за циљ да дају нови подстицај и енергију дијалогу између самопроглашеног Косова и Србије, уз директно ангажовање самог Трампа, који је послао два писма позивајући предсједнике такозваног Косова и Србије да постигну договор.

Трамп је такође именовао посебног изасланика за дијалог. Ово је наишло на противљење земаља Европске уније које су инсистирале да дијалог буде уз њихово посредовање, упркос чињеници да је процес дуго био у застоју због недовољног ангажмана држава чланица, пише Лајми.

Приштинска Коха је раније данас пренијела да састанак са Помпеом није био у плану и да се Хисени састаје само са специјалним представником за Западни Балкан Метјуом Палмером, мада је Хисени по доласку у САД изјавио да ће се састати са оба америчка званичника.