latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:54 | Аутор: СРНА

Кострешевић: БиХ мора поштовати споразуме о реадмисији

Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је Срни да би БиХ морала да поштује закон и међународне споразуме о реадмисији када је ријеч о илегалним мигрантима, јер ће у супротном имати проблеме које у овом тренутку нико не може да предвиди.
Синиша Кострешевић - Фото: dnevni avaz
Синиша КострешевићФото: dnevni avaz

- По закону и међународним споразумима о реадмисији илегални мигранти, дакле лица страног поријекла која су незаконито на територији неке државе у овом случају БиХ, враћају се у државе из којих су дошли или у домицилну државу. То је једино законско рјешење које постоји - рекао је Кострешевић, који је уједно по функцији руководилац Координационог тијела за миграције Републике Српске.

Кострешевић истиче да је аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер потпуно у праву када каже да се илегални мигранти из БиХ требају вратити у земље одакле су дошли.

- Нехамер се позвао на закон и рекао да тај закон треба да се поштује - наводе је Кострешевић.

Одговарајући на питање колико се то законско рјешење, односно потписани споразуми о реадмисији поштују у БиХ, Кострешевић је рекао да то најбоље показује ситуација са илегалним мигрантима.

- Јасно је да се ништа од тога не поштује. Ко је од илегалних миграната враћен у земљу поријекла?! Није нико. То је заиста чудна ситуација - истакао је Кострешевић.

Он је навео да у БиХ нико не зна колико има илегалних миграната, који се, како каже, крећу на све стране.

- Има илегалних миграната које Гранична полиција БиХ два, три, четири или више пута зауставља, зауставља их полиција Републике Српске, полиција Федерације БиХ, кантона...Свако нешто евидентира и заиста нико не зна колико их има. Очигледно је да број илегалних миграната знатно расте - рекао је Кострешевић.

Коментаришући чињеницу да су безбједносне агенције изнијеле податке да се једна те иста лица под различитим идентитетом у више наврата евидентирају на граници и долазе на простор БиХ, Кострешевић је рекао да је очигледно да у БиХ има више лица са непознатих подручја и да се за њих не може утврдити ко су.

- Не зна се одакле долазе, ко су, које су им намјере и сасвим логично да је то огроман безбједносни проблем - рекао је Кострешевић.

Он је подсјетио да многе терористичке активности у Европи и свијету имају везе са БиХ, почев од "шеме Ал каиде, напада на торњеве у САД и сви терористички напади су на неки начин повезани са БиХ".

- Многа лица која су учествовала у терористичким активностима или су била у БиХ, пролазила одређене обуке или су на неки начин повезана са овом земљом. Ништа се није промијенило од тада до сада - тврди Кострешевић.

Одговарајући на питање да ли од новог министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића очекује да ће се ревносније бавити питањем илегалних миграната, с обзиром на чињеницу да је претходни министар Фахрудин Радончић поднио оставку због чињенице да у БиХ није било воље да се ово питање ријеши на ваљан начин и да се мигранти врате у земље поријекла, Кострешевић каже да је то "политичко питање и питање које мора да се рјешава на нивоу БиХ".

- Не бих улазио у ту сферу као директор Полиције Републике Српске. Вријеме ће показати шта ће урадити - рекао је Кострешевић.

Аустријски министар унутрашњих послова Карл Нехамер позвао је да се осмисле програми за повратак илегалних миграната у БиХ и Србији у земље поријекла.

Нехамер је у интервјуу за агенцију АПА рекао да Европска унија већ планира одређене програме по том питању и да о том питању већ постоји билатерална сарадња са БиХ, гдје, како каже, има девет до десет хиљада илегалних миграната.