latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:47 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Давидовић: Подршка пројекту изградње савремене картинг стазе у Залужанима

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске подржава вриједне и амбициозне људе Ауто-мото клуба /АМК/ "Картинг" из Бањалуке, који желе да из свог буџета уложе средства како би изградили савремену картинг стазу и учинили је репрезентативном за такмичења и тренинге, рекла је данас након посјете овом клубу ресорни министар Соња Давидовић.
Соња Давидовић посјетила је данас Ауто-мото клуб "Картинг" из Бањалуке - Фото: СРНА
Соња Давидовић посјетила је данас Ауто-мото клуб "Картинг" из БањалукеФото: СРНА

Она је новинарима, након разговора са руководством АМК "Картинг" у бањалучком насељу Залужани, рекла да би након завршетка радова ова картинг стаза била и јединствена у БиХ.

Давидовићева је додала да ће и Град Бањалука препознати добру намјеру "Картинга" и изаћи у сусрет клубу у смислу добијања потребних дозвола и документације како би оживјели картинг стазу у Залужанима и афирмисали картинг.

Она је рекла да ће министарство на чијем је челу и финансијски подржати овај спорт.

Након што је, возећи картинг и сама испробала стазу, Давидовићева је потврдила да је картинг стази потребна модернизација.

Предсједник АМК "Картинг" Радомир Радукић рекао је новинарима да је овај клуб спреман да из свог буџета издвоји више од пола милиона КМ како би највећи град у Српској постао центар окупљања љубитеља картинга у региону.

Он је додао да ће пројекат којим би у Залужанима била изграђена савремена картинг стаза бити започет чим Град Бањалука одобри потребну документацију и стазу под концесију.

- Вриједност пројекта је више од пола милиона КМ, а подразумијева изградњу централног објекта за складиштење картинга. Стаза дужине 1.170 метара ће задовољавати све прописане техничке услове за такмичења на интернационалном основу, те ће нас моћи посјећивати такмичари из Аустрије, Њемачке и Словеније - рекао је Радукић.

Он је напоменуо да је картинг у посљедње двије године постао популаран у Српској и подсјетио да је 1968. године одржана прва картинг трка у центру Бањалуке коју је гледало око 20.000 гледалаца.

Радукић истиче да на овим просторима постоји знатно интересовање за аутомобилски спорт, а да би садржај планиран на картинг стази привукао велики број посјетилаца из земље и региона.

Одборник из Социјалистичке партије Српске у Скупштини града Бањалука Дарко Милошевић рекао је да подржава ову иницијативу АМК "Картинг" и да је граду потребна модерна картинг стаза европских стандарда.

- Изградњом ове стазе, привукли бисмо љубитеље овог спорта из других општина и градова и земаља региона. Подржаћемо све добре иницијативе и заједно са Градском управом их рјешавати - навео је Милошевић.

Он је додао да Град Бањалука треба да додијели концесију на земљиште на којој се стаза налази.