latinica  ћирилица
03/08/2020 |  13:37 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

ИРБ: За девет локалних заједница у Српској 690.000 КМ (ФОТО)

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и девет локалних заједница у Српској потписали су данас уговоре о додјели бесповратних средстава из Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Српској у 2019/2020 години.
ИРБ - Фото: РТРС
ИРБФото: РТРС

Вриједност финансираних пројеката у шестом годишњем циклусу Финансијског механизма износи око 1,1 милион КМ, од чега 690.000 КМ представљају бесповратна средства Финансијског механизма, а остатак властито учешће корисника.

Уговори су потписани са девет изабраних корисника, градовима Градишка, Бијељина и Приједор, те општинама Нови Град, Фоча, Хан Пијесак, Рогатица, Мркоњић Град и Србац, а односе се на финансирање њихових приоритетних пројеката.

Вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац рекао је да је до сада у оквиру јавних позива уоквиру Финансијског механизма укупно релизовано пројеката широм Српске у вриједности већој од седам милиона КМ, од чега 4,4 милиона КМ су неповратна средства.

Врховац је најавио за 7. август нови јавни позив у оквиру Финансијског механизма, који ИРБ реализује са партнерима, Министарством финансија и Министарством управе и локалне самоуправе, УНДП-јем и Амбасадом Швајцарске.

- Јавни позив биће отворен 30 дана, а након тога ће се у септембру извршити бодовање пројеката и почетком октобра ће бити потписивање уговора и дозначавање средстава - рекао је Врховац новинарима у Бањалуци те је позвао локалне заједнице да кандидују пројекте.

ИРБ - ссатанак (Фото: СРНА)

Он је навео да су на 6. јавни позив у оквиру Финансијског механизма стигле 43 пријаве, додавши да пројектни тим чини пет чланова у којем је по један из ИРБ-а, Министарства финансија, Министарства управе и локалне самоуправе, УНДП-ја и Амбасаде Швајцарске.

Према његовим ријечима, пројектни одбор доноси одлуке консензусом. Он је нагласио да се бодује искључиво квалитет пројекта и да то нема везе са политиком и тиме ко је на власти у којој локалној заједници.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић захвалио је у име грађана и привредника што овај град путем Финансијског механизма може да реализује свој пројекат интегрисаног развоја водоводног система "Градишка исток". Он је рекао да је вриједност пројекта 180.000 КМ, од чега је 100.000 из Финансијског механизма, а 80.000 су средства града Градишка.

- Кроз овај пројекат ћемо успјети да обезбиједимо водоснабдијевање за социјално осјетљиве и рањиве категорије на простору града Градишка. Обезбиједићемо 590 нових прикључака, а, са друге стране, ћемо побољшати хидрауличке услове за 1.934 потрошача који спадају у социјално осјетљиве категорије - рекао је Аџић и додао да ће путем овог пројекта бити развијана и свијест о значају питке воде и њеног исправног кориштења.

Начелник Одјељења та финансије општине Фоча Мирјана Давидовић рекла је да је ова локална заједница добила средства за пројекат адаптације и санације зграде Дома здравља у Фочи, која је стара 117 година.

- Уз замјену крова, столарије и фасаде, биће адаптирана и једна сала за групни рад са пацијентима, гдје се планира оснивање школе за труднице, рад са пацијентима са малигним обољењима, дијабетичарима, као осталим хроничним незаразним болестима - рекла је она.

Финансијски механизам успостављен је како би пружио подршку реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе и на тај начин допринио јачању јавних услуга и руралног развоја у Републици Српској.

Средства за његово функционисање у овом циклусу обезбиједили су Влада Републике Српске путем Министарства финансија и Влада Швајцарске путем Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ.