latinica  ћирилица
03/08/2020 |  12:34 | Аутор: СРНА

Одобрена одгода плаћања микрокредита у износу од 136 милиона КМ

Микрокредитне организације у БиХ, чланице Удружења микрокредитних организација у БиХ - АМФИ, закључно са 30. јуном, одобриле су одгоду плаћања кредита за 29.232 клијената у износу од 136 милиона КМ с циљем превазилажења негативних ефеката пандемије вирусом корона.
Конвертибилна марка - Фото: РТРС
Конвертибилна маркаФото: РТРС

Чланице Удружења микрокредитних организација - АМФИ одобриле су 5.933 захтјева за мораторијум, што чини 20 одсто у односу на укупан број одобрених захтијева клијената.

Предсједник Удружења микрокредитних организација Елма Зукић каже да су клијенти микрокредитног сектора у БиХ итекако погођени пандемијом вируса корона и осјећају посљедице и њен утицај у приватном и пословном сегменту.

Она подсјећа да је наредбама кризних штабова управо малим обртницима био забрањен рад, укључујући и рад пијаца путем којих мали пољопривредни произвођачи пласирају своје производе.

- Микрокредитне организације у БиХ поступајући у складу са одлукама надлежних агенција за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ, кроз индивидуалан приступ и договор са сваким појединим клијентом, пружају помоћ како би се осигурао континуитет пословних активности - рекла је Зукићева.

Према њеним ријечима, микрокредитни сектор у БиХ и на овај начин жели да ојача социјални аспект свога дјеловања, јер је познато да су клијенти микрокредитних организација у БиХ најечешће особе које не испуњавају услове за конзервативне методе финансирања, саопштено је из АМФИ-ја.

Она је подсјетила да је крајем 2019. године у БиХ било 210.821 клијената микрокредитних организација, а од свих додијељених микрокредита 33 до 35 одсто се односи на пољопривредни сектор, док 66 одсто свих клијената микрокредитног сектора у БиХ долазе из пољопривредних подручја.

Права снага сектора, додала је Зукићева, је у чињеници да један корисник микрокредита суштински обезбјеђује средства за раст и развој своје дјелатности, микробизниса и живот своје породице.

- Ако се узме у обзир да једна породица има најмање три члана, може се претпоставити да микрокредитни сектор индиректно има утицај на више од 600.000 грађана. Узимајући у обзир да у БиХ живи 3,5 милиона становника, то је индиректан утицај на 17 одсто становништва - напоменула је Зукићева.