latinica  ћирилица
03/08/2020 |  11:58 | Аутор: СРНА

Милошевића ће дочекати црне мајице са усташким симболима

Представници дијела "бранитељских удружења", односно хрватски десничари, незадовољни најавом доласка потпредсједника Владе Хрватске Бориса Милошевића из Самосталне демократске српске странке на обиљежавање 25 година од злочиначке војно-полицијске акције "Олуја" у Книну најављују провокативне мајице са усташким обиљежјима.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Како наводе хрватски портали, дио чланова тих удружења носиће црне мајице са натписом "Заједно у рату, заједно у миру", те амблемима Специјалне полиције, гардијских јединица и ХОС-а са усташким поздравим "За дом спремни!".

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је због тих мајица у мају у Окучанима напустио обиљежавање 25 година од хрватске војно-полицијске акције "Бљесак".

Најаве доласка Милошевића у Книн и одласка министра хрватских ветерана Томе Медведа у Груборе, на мјесто злочина над Србима, изазвале су бијес хрватске деснице.

Иако је Министарство хрватских ветерана, како наводи "Нет портал", обезбиједило довољан број мајица са амблемом акције "Олуја", дио ветерана појавиће се у црним мајицама са амблемима разних јединица међу којима је и ХОС са спорним амблемом.

Они се позивају на Закон о правима хрватских ветерана, према којем су симболи из доба усташке Независне Државе Хрватске законити ако су на амблему ХОС-а.

У акцији "Олуја" убијено је или нестало више од 2.000 Срба, протјерано око 250.000, а на десетине хиљада објеката је запаљено и девастирано.