latinica  ћирилица
03/08/2020 |  11:02 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Koнститутивна сједница Скупштине Србије

У Београду је данас почела конститутивна сједница Скупштине Србије на чијем дневном реду је верификација мандата посланика, као и избор новог предсједника парламента.

Сједницом предсједава најстарији посланик Смиља Тишма из Социјалистичке партије Србије (СПС), која је на почетку засједања рекла да је у сали присутно 190 посланика.

Тишма је рекла да су на дневном реду, уз потврђивање мандата посланика, избор предсједника и потпредсједника парламента, као и именовање генералног секретара и избор чланова радног тијела.

Након избора верификационе комисије, Тишма је одредила паузу од 60 минута.

Засједање се одржава уз низ мјера заштите због вируса корона, а сви у Скупштини Србије носе заштитне маске.

Испред Скупштине Србије је будуће посланике дочекала почасна Гарда Војска Србије, али и група грађана који протестују јер сматрају да изборни нису били легитимни.

У новом сазив Скупштине Србије, који броји 250 мандата, највише посланика - 188 имаће листа "Алекандар Вучић - За нашу децу", 32 посланика има Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, а СПАС има 11 посланика.

Када је ријеч о партијама националних мањина, највише посланика има Савез војвођанских Мађара - девет, Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту има четири посланика, а по три имају СДА Санџака и "Албанска демократска алтернатива - уједињена долина".