latinica  ћирилица
03/08/2020 |  07:35 ⇒ 11:00 | Аутор: РТС

Србија добија нови сазив Скупштине, посланици полажу заклетву

У Скупштини Србије ће бити потврђени мандати нових народних посланика чиме ће званично бити конституисан нови сазив парламента. У наставку сједнице формираће се и посланичке групе.
Скупштина Србије (фото: snimanjeizvazduha. blogspot.com) -
Скупштина Србије (фото: snimanjeizvazduha. blogspot.com)

Посланици Скупштине Србије ће након верификације мандата положити заклетву.

У наставку сједнице формираће се и посланичке групе.

Републичка изборна комисија је донијела Одлуку о додјели мандата народним посланицима Народне скупштине 15. јула.

На дневном реду је, осим потврђивања мандата, и избор скупштинског руководства, односно избор предсједника Народне скупштине, потпредсједника, именовање генералног секретара парламента и формирање радних тијела.

Сједница ће бити одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са вирусом корона биће предузете све неопходне мјере, па ће тако посланици, али и представници медија бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће посланици имати преграде од плексигласа. На улазу у зграду свима ће бити измјерена температура.

Избори за народне посланике одржани су 21. јуна.

Највише посланика, 188, имаће листа "Алекандар Вучић - За нашу децу", 32 посланика ће имати Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, СПАС ће имати 11 посланика, док ће Савез војвођанских Мађара имати девет посланика.

Странка правде и помирења Муамера Зукорлића у парламенту ће имати четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Првој сједници Народне скупштине, до избора предсједника Народне скупштине, предсједаваће најстарији народни посланик (предсједавајући), а њему ће у раду помагати најмлађи посланици из СНС-а, СПС-а, СПАС-а и СВМ-а.

Најстарији посланик у овом сазиву је Смиља Тишма (СПС), а уколико не прихвати да предсједава то ће учинити први сљедећи посланик.

Четворо најмлађих посланика су Никола Лазић (21) из Српске напредне странке, Дубравка Краљ (26) из Социјалистичке партије Србије, Софија Максимовић (33) из СПАС-а и Нандор Киш (26) из Савеза војвођанских Мађара.