latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:41 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Брчко: Имају апарат, али не и тестове; Иду у Тузлу на тестирање (ВИДЕО)

Иако је прије два мјесеца набављен пи-си-ар апарат, тестирања на вирус корона умјесто у дистрикту Брчко још се обављају у Тузли. Резултати се чекају по неколико дана.
Дом здравља Брчко - Фото: РТРС
Дом здравља БрчкоФото: РТРС

Према оцјени градоначелника Брчког, Синише Милића, епидемиолошка ситуација у Дистрикту је сложена, а додатно оптерећење представљају проблеми у функционисању Јавне здравствене установе.

Јавна здравствена установа дистрикта Брчко је самостално правно лице са годишњим буџетом од 25 милиона КМ. Овогодишњим ребалансом обезбијеђено је још 3,5 милиона КМ. Набављен је и пи-си-ар апарат, али да би се сазнало да ли је пацијент заражен од вируса корона мора се ићи у Тузли, јер у Брчком нема тестова. Због лоше организације здравственог система, градоначаленик Брчког тражи одговорност. 

- Мислимо да средства нису искоришћена на најбољи начин и у том сегменту треба порадити да се та организација, односно руковођење ЈЗУ-ом, уреди на начин како би то требало да буде - каже Милић.

И посланици у Скупштни Брчког, посебно они који су по професији љекари, истичу неопходност рјешавања проблема у здравству, посебно сада када га додатно оптерећује вирус корона.

- Док реализујемо тестове и набавимо апарат, за који се могу набавити тестови, ми смо у великом проблему, јер сада имамо ситуацију да се велики број заражених људи креће градом. Они нису стављени у изолацију зато што нису тестирани и ми вше не знамо ко од нас има корону, а ко нема - каже Лидија Љубојевић, посланик у Скупштини Дистрикта.

Њен колега, Бранислав Марковић, каже да је вирус ушао у здравствени систем и да је мали број здравствених радника тестиран.

- Мислим да немамо више времена са чекање, да морамо агресивно ући у борбу са тим вирусом, ако мислимо да сачуамо ово мало задрвстевног система што нам је остало - наглашава Марковић.

Из Јавне здравствне установе и Болнице Брчко, нисмо добили изјаву и одговор на примједбе за лоше функционисање. Сазнајемо да је покренута процедура за набавку 4.000 тестова за отворене и затворене системе пи-си-ар апарата. Од наредне седмице требало би да проради отворени систем пи-си-ар кабинет у коме ће бити свакодневно тестирање на ковид 19.