latinica  ћирилица
01/08/2020 |  17:09 ⇒ 23:27 | Аутор: РТРС

Требиње: Протест упозорења демобилисаних бораца (ВИДЕО)

Под симболичним називом "Пет до дванаест", у Требињу је данас одржан мирни протест упозорења демобилисаних бораца из Херцеговине.
Требиње: Мирни протест "Пет до дванаест" - Фото: РТРС
Требиње: Мирни протест "Пет до дванаест"Фото: РТРС

Тежак материјални положај, незапосленост и ниски борачки додаци основне су замјерке бораца херцеговачке регије.

Борци захтијевају хитну тематску сједницу Народне скупштине, како би се разговарало о њиховим проблемима.

Незапоселност бораца и чланова њихових и породица погинулих бораца, тврде, највећи је проблем који мучи ову популацију. Стога је, поручили су са протеста из Требиња, потребно учинити додатне напоре за унапређење њуховог материјалног положаја.

Војин Гушић, члан Скупштине Борачке организације Републике Српске, Невесиње, каже да је само на подручју ове општине незапослено 600 бораца.

Веселин Вујовић из Билеће рекао је да у тој општини 280 бораца чека запослење. За разлику од њих, стање у Гацку је много боље.

- Ово је један вид борбе за права демобилисаних бораца, за право да буду запослени, поготово њихова дјеца - каже Вујовић.

Слободан Илић, предсједник Регионалног одбора БОРС, каже да су сви борци ове регије стамбено збринути, али да једно дијете чека запослење.

Осим материјалних проблема борачке популације, на   скупу су борци изразили негодовање поводом иницијативе да се члановима Асоцијације Ствараоци Републике Српске исплате високе новчане накнаде.

- Нико не спори оно што су они урадили. Међутим, њихови захтјеви су заиста нереални у данашње вријеме, јер ако ми борци можемо бити скромни и тражити само основна права, онда је оно што су они затражили заиста неморално, и у том контексту смо их споменули - каже Дејан Бодирога, предсједник Борачке организације Требиње.

Између осталог, борци захтијевају да законом буде одређен посебан статус БОРС-а, да сваки борац прима мјесечни додатак, те да се изврши уплата доприноса за ратни стаж. За испуњење захтјева, борци су оставили рок до 21. септембра.