latinica  ћирилица
31/07/2020 |  16:22 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

УКЦ Српске реаговао на саопштење Инспектората

Поводом саопштења Инспектората Републике Српске и дијела који се односи на изјаву генералног директора УКЦ Српске, др Владе Ђајића у Дневнику плус РТРС-а, Универзитетски клинички центар Републике Српске издао је саопштење.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Саопштње преносимо у цијелости:

Универзитетски клинички центар Републике Српске је највећа здравствена установа у Републици Српској у којој се лијечи највећи број пацијента, а притисак у овако тешкој епидемиолошкој ситуацији на здравствене раднике и нашу установу је неиздржив, што је видљиво кроз све активности које су спровођене од почетка пандемије и о којима је јавност редовно обавјештавана.

Др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Српске, приликом гостовања у Дневнику плус РТРС није споменуо институцију Инспекторат Републике Српске нити је коментарисао њен рад. Не сумњамо у податке које су објавили у саопштењу, у обим и тежину посла инспектора, као ни у чињеницу да им није лако да то чине у овако отежаним околностима.

Када се пажљиво чује и погледа изјава може се уочити да др Ђајић није изнио своје мишљење него пренио поруку медицинског особља (што се може видјети и чути у изјави) које је на измаку снага због повећаног прилива пацијената и отежаних услова рада. Изјава се искључиво односи на гужве у угоститељским објектима, на непоштовање прописане дистанце и неношење заштитних маски, те само на оне инспекторе чији је опис посла да то спријече. Свима је познато да се мјере у појединим објектима не поштују и уочљиво је да се на малом простору окупља велики број људи, а да је при том физичка дистанца чак недопустивих 20 центиметара између особа, те да се непоштовањем тих мјера вирус корона веома брзо шири у заједници што резултира тиме да су нам све здравствене установе пуне хоспитализованих пацијената обољелих од Ковид-19.

С обзиром на чињеницу да се због трајања тешке епидемиолошке ситуације сви заједно налазимо у врло захтјевној ситуацији, те да смо на измаку снага, изјава др Ђајића треба да буде "вјетар у леђа" свим онима који спровођење мјера схватају олако и тиме додатно оптерећују здравствени систем Републике Српске, наводи се у саопштењу Универзитетског клиничког центра Републике Српске.