latinica  ћирилица
31/07/2020 |  14:58 | Аутор: СРНА

Електрокрајина: Изграђено 200 километара нове мреже

Предузеће Електрокрајина Бањалука је у досадашњем дијелу великог пројекта реконструкције електродистрибутивне мреже обезбиједила квалитетније снабдијевање струјом за више хиљада потрошача у шта је инвестирано 4,1 милион КМ.
Струја - Фото: СРНА
СтрујаФото: СРНА

У оквиру овог пројекта, започетог у августу прошле године, до сада је за потребе купаца постављено више од 4.200 нових бетонских стубова и развучено више од 200 километара проводника.

- Пројекат се одвија на подручју радних јединица Бањалука, Приједор, Козарска Дубица, Нови Град, Градишка, Лакташи, Србац, Прњавор, Мркоњић Град и Шипово, а ускоро ће почети и на подручју Електродистрибуције Челинац која дистрибутивно покрива и општине Котор Варош и Кнежево - саопштено је из Електрокрајине.

Из ове фирме су навели да овај трогодишњи инвестициони циклус у другој фази подразумијева измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградњу бројила са даљинским очитавањем електричне енергије.

- Крајњи циљ пројекта укупне инвестиционе вриједности од готово 30 милиона КМ јесте обезбјеђење поузданије испоруке електричне енергије за више десетина хиљада потрошача, затим повећање ефикасности обрачуна и наплате, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа - истичу у Управи "Електрокрајине".

Највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској се истовремено налази у процесу потпуне реорганизације и прилагођавања радних процеса у складу са одредбама новог Закона о електричној енергији, у оквиру чега ће закључно са крајем ове године у потпуности престати са пословима снабдијевања купаца и постати један од оператора дистрибутивног система у Републици.

- Електрокрајина је у досадашњем процесу реорганизације дјелатности већ остала без свих индустријских потрошача /437 купаца са високог и средњег напонског нивоа/, те више од 2.000 комерцијалних купаца са ниског напона /са годишњом потрошњом већом од 35 гигавата/, а чије снабдијевање је преузела Дирекција за снабдијевање Електропривреде Српске у Требињу - навели су у Електрокрајини.

Због неопходности прилагођавања новим условима рада приступило се изради нове систематизације и организације, приликом чега је предузеће добровољно, уз утврђене стимулативне отпремине, напустило 398 радника уз предвиђени наставак процеса и у предстојећем периоду да би се задражала оптимална структура и број радника.

Наведене околности губитка великих купаца и обезбјеђења средстава за исплату стимулативних отпремнина радника, уз отежане услове рада због пандемије вируса корона, утицале су да "Електрокрајина" прво полугодиште ове године заврши са губитком у износу од 5,5 милиона КМ, што је, ипак, знатно мање од планираног минуса од 13,3 милиона КМ.

- Побројани објективни фактори су довели до смањења укупних шестомјесечних прихода предузећа за 30,6 милиона КМ или 25,7 одсто у односу на исти период прошле године, што реално није било могуће у цијелости надокнадити на страни расхода иако су укупни трошкови смањени за 21,3 одсто, односно за 24 милиона КМ - наводе из Електрокрајине.

Упркос свим изазовима, Електрокрајина је у протеклом полугодишту успјела смањити укупна потраживања за 7,7 милиона КМ, док су укупне обавезе умањене за два милиона КМ.

- Уз то, предузеће је у текућој години унаприједило кључне пословне параметре који се огледају у обезбјеђењу квалитетније испоруке електричне енергије, појачаном откривању неовлаштене потрошње, очувању високог нивоа наплате, те смањењу дистрибутивних губитака - навели су из овог предузећа.