latinica  ћирилица
31/07/2020 |  11:53 | Аутор: СРНА

Инспекторат: Радимо најбоље што можемо

Инспекторат Републике Српске у смислу контроле поштовања мјера када је ријеч о вирусу корона свој посао на терену ради и радиће најбоље што може, као и пружати подршку здравственим радницима да би ова ситуација била што прије превазиђена и сви се вратили нормалним токовима живота.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Поводом изјаве директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владе Ђајића да су инспекцијски органи "преспавали пандемију", из Инспектората су саопштили да овај републички орган на терену већ пет мјесеци спроводи бројне активности.

- Имајући у виду обавезе које тренутно има, сматрамо да Ђајић нема времена да се информише о мјерама које предузимају инспекцијски органи. С обзиром на то да Инспекторат не комуницира на основу паушалних оцјена, већ чињеница, постоје конкретни подаци о нашем раду у протеклом периоду - наводе из Инспектората.

У саопштењу је истакнуто да су инспектори у оквиру двадесетчетворочасовног надзора путника на 19 граничних прелаза у Српској издали више од 74.600 рјешења о упућивању лица у изолацију у кућној средини и карантину, те да су у појединим регијама радили у смјенама и од 18 часова, а у унутрашњем надзору републички и инспектори јединица локалне самоуправе издали су више од 20.500 рјешења о изолацији за позитивна лица и контакт особе.

- Осим ванредних мјера, инспектори су били обавезни спроводити и надзор у примарним областима инспекцијског надзора. С циљем бржег протока робе на увозу, било је успостављено и двадесетчетворочасовно радно вријеме инспектора који врше контролу роба приликом увоза. У том периоду прегледано је више од 22.000 пошиљки различитих роба - истакли су из Инспектората.

Из Инспектората наводе и да су, поступајући по уредбама којима су регулисане цијене и марже, извршили више од 1.000 контрола и изрекли казне у висини од 123.000 КМ.

- Са попуштањем одређених мјера, у оквиру редовних области надзора, контролише се и спровођење превентивних мјера с циљем сузбијања ширења вируса корона. По том основу инспектори су у редовним контролама у протеклом периоду извршили 2.600 провјера у различитим врстама објеката - истакли су из Инспектората.

У данима викенда, како наводе, вршили су појачан надзор и контролу угоститељских објеката у вечерњим часовима, та у возилима јавног превоза.

- У протекла два мјесеца извршено је више од 8.000 инспекцијских контрола у којима су изречене казне од 94.000 КМ. Готово све изречене мјере односе се на угоститељске објекте - нагласили су у Инспекторату.

У саопштењу је наведено да Инспекторат Републике Српске има 245 инспектора, те да је на основу презентованих података евидентно да су њихови физички капацитети ангажовани до максимума.

Из Инспектората су додали да вјерују да су и здравствени радници уморни, али да ће инспектори и даље свој посао на терену радити најбоље што могу.