latinica  ћирилица
28/07/2020 |  18:50 ⇒ 29/07/2020 | 19:25 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: ЕУ спрема ултиматум Србији - признајте самопроглашено Косово

Представници администрације у Бриселу у четвртак ће практично уручити ултиматум Србији, објавиле су Вечерње новости, позивајући се на добро обавјештене дипломатске изворе.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Према информацијама Вечерњих новости, делегацији Београда која путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима привремених пиштинских институција у сједишту Европске уније биће уручен нацрт свеобухватног споразума који подразумијева де факто признање самопроглашеног Косова од стране Србије и којим се од српске стране неопозиво захтијева да суштински призна једностано проглашену независност лажне државе.

Саговорници овог листа из дипломатских кругова тврде да Брисел преко специјалног изасланика Лајчака планира да шефу српског тима Марку Ђурићу преда повјерљиви нацрт, са захтјевом да га прослиједи предсједнику Србије Александру Вучићу.

- Овај нацрт је ЕУ сачинила без преговора са било којом од страна и злоупотребљавајући њихово присуство у техничком дијалогу . У тексту се уз захтијева да Србија прихвати и чланство /самопроглашеног/ Косова у УН и другим међународним организацијама - пренио је извор Новости.