latinica  ћирилица
28/07/2020 |  14:56 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Бањалука: Ковид амбуланта од септембра на локацији у Доцу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да ће ковид амбуланта бити организована на локацији Центра за ментално здравље у Доцу и да би требала бити у функцији од септембра, а град ћр за њено опремање издвојити 150.000 КМ.
Игор Радојичић - ковид амбуланта - Фото: СРНА
Игор Радојичић - ковид амбулантаФото: СРНА

Радојичић је, након састанка са директором бањалучког Дома здравља Невеном Тодоровић, рекао да би у септембру могао бити повећан број контаката и заражених, будући да у том периоду почиње и школа.

- Морамо се припремити. На тој локацији /Долац/ лијечиће се грађани који су позитивни на вирус корона - навео је Радојичић.

Он је истакао да у том периоду почиње и школа, те да је могуће и да се и у школама појаве случајеви заразе, те да је и за њих неопходно да се обезбиједе одређени услови.

- Потребно је и организовати другачији пријем пацијената на Поликлиници јер ће ово да потраје. Морамо се навикавати на то да имамо дуготрајно присуство вируса око себе и да морамо прилагођавати свој живот и свако дјеловање томе - навео је Радојичић, који је данас разговарао са руководством Дома здравља о додатним мјерама које ће град предузети у борби против епидемије вируса корона, те посјетио управу Дома здравља и Центар за ментално здравље у Доцу гдје ће се од септембра бити организована ковид амбуланта.

Он је нагласио да се за сада не размишља ни о каквим другим радикалним мјерама, чак и са овим бројем обољелих који дневно износи од четири до 40.

- Тренутна ситуација је на повишеном нивоу и Бањалука је већ мјесец и по у том повишеном нивоу, са којим можемо да се носимо са постојећим мјерама. Нисмо размишљали ни о каквим другим радикалним мјерама, чак и са овим бројем обољелих који се дневно креће од четири до 40 и врло варира - рекао је Радојичић.

Радојичић је честитао свим здравственим радницима у бањалучком Дому здравља за огроман посао урађен у протеклих шест мјесеци, колико траје борба против епидемије, истичући да је Дом здравља и даље прва линија одбране здравственог стања становништва.

Директорка Дома здравља Невена Тодоровић рекла је да се доласком јесени очекује већи број пацијената са респираторним инфекцијама, те да у складу са тим треба прилагодити и рад Дома здравља.

Она је нагласила да је данашња посјета градоначелника изузетно значајна и да је разматрано како организовати рад са почетком школске године.

- Сада у Дому здравља радимо у три амбуланте за акутне респираторне инфекције - у објекту Поликлиника, Дјечијем диспанзеру, односно специјалистичким педијатријским амбулантама, и у Служби хитне медицинске помоћи - навела је Тодоровићева и истакла да су због све већег броја пацијената који се прегледају у овим амбулантама приморани да уведу и четврти тим.

Она је нагласила да ће ковид-амбуланта бити отворена у објекту Центра за ментално здравље у Доцу, те да ће уз опремање најсавременијом опремом које ће обезбиједити град, услуге добијати сви пацијенти позитивни на вирус корона, а којима је потребна било каква здравствена услуга из домена примарне здравствене заштите.

- Бањалука протеклих дана предњачи у броју лица позитивних на вирус корона, имамо просјечно 15 до 20 особа. Свака помоћ нам је добродошла - додала је Тодоровићева.