latinica  ћирилица
28/07/2020 |  14:33 ⇒ 19:43 | Аутор: СРНА

Усаглашавање законске регулативе за српски језик и ћирилично писмо

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић на данашњем састанку у Београду дефинисали су полазне основе за усаглашавање законске регулативе о српском језику и ћириличном писму у Српској и Србији.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Тривићева је навела да је на састанку усаглашен заједнички став да су језик и писмо идентитетско право сваког народа, па тако и српског који живи са обје стране ријеке Дрине.

- То смо претходно дефинисали заједничком повељом /потписаном у марту прошле године у Сремски Карловцима/ о српском културном простору - рекла је Тривићева новинарима послије састанка у Београду.

Она је напоменула да и ЕУ, такође, декларативно подржава статусне измјене које регулишу статус и писмо сваког народа, па тако и српског.

Тривићева је рекла да то никако не угожава остале конститутивне народе у Републици Српској, односно БиХ.

- Сваки народ, па тако и српски, има право да има регулативу која јаче и снажније позиционира у смислу очувања српског језика и писма као дијела националног идентитета - рекла је Тривићева.

Према њењим ријечима, то сигурно није сметња да исто ураде и други народи који живе у оквиру једне заједнице.

Вукосављевић је навео да је састанак био веома конкретан и да су усаглашене основе о српском језику и ћириличном писму.

Он је изразио наду да ће законске основе о српском језику и ћириличном писму бити идентичне у Републици Српској и Србији, те да ће на техничким детаљима законске регулативе радити стручњаци оба министарства, као и Министарства просвјете Србије.