latinica  ћирилица
28/07/2020 |  14:02 ⇒ 15:58 | Аутор: СРНА

За март и април исплаћено око 41,5 милиона КМ за плате радника

Влада Републике Српске д почетка панедмије вируса корона предузима низ активности за помоћ привреди, чији је циљ очување сваког радног мјеста, па је за март и април уплаћено готово 41,5 милиона КМ на име плата и доприноса за раднике привредних субјеката којима је одлукама штабова била забрањено обављање дјелатности, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из овог министарства наводе да су мјере за подршку привреди Републике Српске, по основу уредбе којом су обухваћени пословни субјекти и предузетници који су дјелимично престали са радом или су имали смањен обим пословања током пандемије вируса корона, тренутно у завршној реализацији.

У овом министарству наглашавају да се одобрена средства исплаћују из средстава Компензационог фонда.

За март је на име пореза и доприноса уплаћено 11.254.363 КМ за око 30.000 радника у 10.797 привредних субјеката којима је одлукама штабова била забрањено обављање дјелатности.

За април је до сада уплаћено 30.187.074 КМ на име минималних плата са порезима и доприносима за 40.263 радника у 10.890 привредних субјеката којима је био забрањен рад или су потпуно престали са радом у априлу.

- По основе Уредбе о додјели средстава пословним субјектима и предузетницима за април је одобрена исплата 13.609.533 КМ за 2.865 привредних субјеката, а очекује се да ће укупно бити обухваћено око 3.500 привредних субјеката за износ од око 17 милиона КМ - појашњавају у Министарству.

За привредне субјекте којима је у мају био забрањен рад биће издвојено око осам милиона КМ, а како пријаве још нису у потпуности обрађене, тачан износ биће познат накнадно.

- За разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/, Република Српска је исплатила минималне плате и за раднике који раде у фирмама с сједиштем у ФБиХ - нагласили су из ресорног министарства.

Подршка привреди биће настављена кроз Гарантни програм који је креирала Влада Републике Српске, путем којег ће се пласирати кредити за микро, мала и средња предузећа код банака и микрокредитних организација уз ниже каматне стопе и грејс период до 12 мјесеци.

- Ријеч је посебној кредитној линији за оне предузетнике и привредне субјекте који немају довољно имовине или им је она отперећена кредитима, с обзиром на то да ће Српска преко издатих гаранција од Гарантног фонда гарантовати до 70 одсто износа кредита - наводе из Министарства.

За ове намјере обезбијеђено је око 50 милиона КМ, што чини гарантни потенцијал од више од 230 милиона КМ кредита.

Из Министарства привреде и предузетништва наглашавају да су се на јавни позив Владе Српске одазвале бројне банке и микрокредитне организације и ове седмице ће бити познато које банке и микрокредитне организације су понудиле најповољније услове, након чега ће услиједити потписивање уговора.

- Стратешко опредјељење Владе Републике Српске је очување сваког радног мјеста, те се с тим циљем води приликом креирања мјера помоћи и подршке привреди, као и запосленим радницима - нагласили су из Министарства.

Министарство привреде и предузетништва Српске ће у наредном периоду, у дијалогу са представницима привредника и социјалним партнерима, одговорно и савјесно поступати по питању односа према привреди и радницима, поготово према оним привредним субјектима којима је потребна интервентна подршка за наставак пословања и обезбјеђивање ликвидности.

- Захваљујући овим мјерама, које до сада укључују више од 100 милиона КМ из фондова за подршку реланом сектору /заједно са подршком локалнима заједницама од 30 милиона КМ/ и додатних 50 милиона кроз Гарантни фонд, очекујемо да буду сачувана многа радна мјеста - нагласили су из Министарства.

Из ресорног министарства истичу да Република Српска, процентуално у односу на број становника, има међу најмање отпуштених радника у региону, што потврђују подаци Завода за запошљавање Републике Српске да је од 19. марта до 20. јула пријављено 9.028 радника, од чега је њих 3.949 било по основу престанка рада на одређено вријеме, док је у исто вријеме одјављено 7.272 због запослења или обављања приватне дјелатности.

Влада Републике Српске, подсјећају из ресорног министарства, од почетка избијања епидемије вируса корона на овим просторима, спровела је сет мјера финансијске подршке који укључују убрзану исплата подстицаја за повећање плата у 2019. години, као и одгађање плаћања пореских обавеза за привреднике и предузетнике по основу пореза на добит, пореза на доходак и умањен паушал малих предузетника.

- Међу овим мјерама су и мораторијум на отплату главнице и камате средства Инвестициомно развојне банке /ИРБ/, уз кориштење грејс периода од три до шест мјесеци за сва правна и физичка лица, као и умањењу каматне стопе ИРБ-а према привреди за 0,5 одсто, те мораторијум кредитних обавеза клијената код комерцијалних банака, одлуком Агенције за банкарство Српске - наводе у ресорном министарству.

Из Министарства су истакли да су додатно, из средстава Фонда солидарности, били обухваћени запослени у јавном сектору у Републици Српској, који су обављали послове под посебно отежаним условима рада.