latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:14 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Бањалука: Нови паркинг за бицикле у центру града

Нови паркинг за бицикле са надстрешницом биће инсталиран у центру Бањалуке на локацији код Музеја савремене умјетности Републике Српске, у оквиру планова за унапређење бициклистичке инфраструктуре.
Нови паркинг за бицикле (фото: banjaluka.rs.ba) -
Нови паркинг за бицикле (фото: banjaluka.rs.ba)

Ново мјесто за остављање бицикала са 15 позиција лоцирано је на "Крашевом" паркингу код Музеја савремене умјетности, саопштено је из Градске управе.

У бањалучком Одјељењу за саобраћај и путеве истичу да је ово само мали дио напора који се посљедњих година улажу у унапређење бицииклистичке инфраструктуре, прије свега са циљем да се смањи употреба аутомобила и што више људи стимулише да користе бицикле.

- Уназад неколико година, постојећа бициклистичка инфраструктура константно се надограђује изградњом бициклистичких стаза тамо гдје је то могуће или нових мјеста за паркирање бицикала - наводе у ресорном одјељењу.

Из Одјељења додају да је један од начина за промоцију бициклистичког саобраћаја и само обиљежавање стаза за кретање бицикала, те указују да је недавно овакав пројекат изведен у подножју насеља Старчевица, гдје су, приликом реконструкције саобраћајнице, обиљежене бициклистичке стазе.

Из Градске управе наглашавају да је бициклистичка инфраструктура знатно унапријеђена у посљедње четири године, наводећи примјер спајења бициклистичке стазе уз готово цијелу источну трансферзалу, од насеља Обилићево па до новог кружног тока код "Леснине".

У саопштењу се подсјећа да је, у оквиру ових напора, прије двије године активиран и систем за изнајмљивање бицикала "БЛ бајк" на пет локација на подручју Бањалуке.