latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:14 | Аутор: СРНА

У Штрпцу 22 Срба заражено

Здравствена и епидемиолошка ситуација у Штрпцу је алармантна јер је само међу српским становништвом заражено 22, а на болничком лијечењу у Грачаници, Косовској Митровици и болницама у централној Србији су 32 лица која имају тешку упалу плућа и све симптоме заражености вирусом корона, рекао је Срни директор Дома здравља из Штрпца Саша Крстичић.
Вирус корона -
Вирус корона

- У тешкој смо ситуацији. Епидемија се шири и плашим се да нам пик тек следи - истакао је Крстичић.

Он је нагласио да се са подручја ове општине на крајњем југу Косова, у којој живи око 10.000 Срба, седмично шаље по 15 узорака на тестирање.

- Прошле недјеље нисмо имали тестове, нисмо слали узорке, од јуче смо наставили са узимањем узорака и плашим се да ће број новозаражених напрасно порасти - рекао је Крстичић.

Он је напоменуо да су у другом таласу епидемије од почетка јуна преминула четири лица, од којих је јуче преминули мушкарац имао 32 године.

Крстичић је апеловао да се суграђани придржавају мјера које налажу медицински радници, а надлежне у општинским службама моли да пооштре контролу Албанаца који су, избјегавајући градске гужве, привремена уточишта нашли у Штрпцу у викенд насељима на Брезовици и Превалцу.

У посљедња 24 часа у болници у Ђаковици умрла су четири пацијента, од којих су два била позитивна на ковид-19, а за двоје се чекају резултати тестирања.

Преминули су један мушкарац /61/ из Малишева, а остала тројица из Ђаковице, старости 80, 76 и 83 године, саопштено је из Министарства здравља самопроглашеног Косова.

У болници у Ђаковици је смјештен 61 пацијент, од којих је код 16 потврђен вирус корона - четири пацијента су у критичном стању, а 32 су прикључена на апарате за кисеоник.

Из Министарства су истакли да су у болници у Ђаковици заражена три љекара, седам медицинских сестара и један техничар.