latinica  ћирилица
28/07/2020 |  13:01 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Жунић: Очекујем јединство власти и опозиције

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Парламенту Српске Игор Жунић рекао је данас, поводом заказивања посебне сједнице НСРС, да очекује јединство и власти и опозиције приликом гласања.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

- На дјелу је типичан пренос надлежности у ресорима безбједности и образовања и ово је једини начин на који српски члан Предсједништва Милорад Додик може да дјелује, јер је прегласан и у таквој ситуацији Народна скупштина има коначну ријеч - рекао је Жунић.

Он је подсјетио да је тачка дневног реда о сарадњи два министарства била тема дневног реда и у прошлом сазиву Предсједништа, те додао да ни тадашњи српски члан Предсједништва Младен Иванић тада није дао да буде прегласан.

- Када је ријеч о ПИСА тестирању, није спорно да се истраживања раде али морају се знати надлежности ентитета. Резултати истраживања треба да буду раздвојени на ентитете како би и Република Српска и ФБиХ знале и имале тачне податке о квалитету средњег образовања и неопходним реформама - појаснио је Жунић.

Посланик СДС-а Зоран Видић је изјавио да ће ова странка пажљиво све размотрити.

- Када размотримо, одлучићемо како ћемо гласати - изјавио је он.

Он је истакао да постоје већи проблеми којима се треба бавити.

- Ако треба заштитити витални национални интерес онда сви посланици треба да буду на располагању и из власти и из опозиције - додао је Видић.

Посебна сједница Народне скупштине је заказана по захтјеву српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика који је три одлуке усвојене без консензуса на 14. редовној сједници Предсједништва, одржаној 22. јула, прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, те позвао посланике да у року од десет дана одрже сједницу парламента и двотрећинског већином подрже његов проглас.

Заштита виталног интереса односи се на изјаву о проглашењу Одлуке о одобравању закључивања Меморандума између Министарства безбједности БиХ и америчког Министарства унутрашње безбједности о сарадњи у вези са употребом путничких информација.

Захтјев је упућен и због изјаве о Одлуци о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у програму за међународно оцјењивање ученика у наредној години, као и Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености.