latinica  ћирилица
28/07/2020 |  11:09 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Филм о борби медицинских радника против вируса (ВИДЕО/премијера, четвртак у 21.00)

Циљ докуменатрног филма "Нема хероја без маске", чија је премијера у четвртак од 21 час на РТРС јесте жеља да се прикажу здравствени радници са друге стране у борби против вируса корона.
Промоција Документарног филма - Фото: РТРС
Промоција Документарног филмаФото: РТРС

 - Жељели смо да се прикаже да су и љекари људи од крви и меса, са свим својим проблемима. Покушали смо кроз овај филм да покажемо осјећања љекара према пацијентима, борбу за њихове животе, рекао је генерални директор Универзитетско клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић на промоцији филма.

Он је рекао да је циљ био да заштитимо себе, да би заштитили и наше пацијенте.

- Имали смо велике страхове када идемо кући да ли ћемо да заразимо некога свога. Била је велика борба и та борба још траје - истакао је Ђајић.

Ђајић је навео да и данас имамо доста нових случајева.

- Наша порука је једна једина. Имајте да тако кажем оштар однос, када видите да вам неко прилази без маске. Само тако можете да утичете на оне који се понашају неодговорно - истакао је Владо Ђајић.

Ауторка филма и уредница РТРС Биљана Марић захвалила се медицинском особљу које је имало снаге да исприча све своје страхове, приче...

- Захваљујем се и пацијентима који су исто причали своје приче, иако су знали да не постоји лијек за вирус корона - рекла је она.

Начелница Инфективне клинике УКЦ-а Републике Српске Антонија Верхаз је истакла да медицински радници из дана у дан стичу нова сазнања о вирусу корона.

- Када је све почело, ми у ствари нисмо знали како ће то све да изгледа.  Имали смо нека знања, али учили смо из дана у дан. Како се систем кретао напријед, тако смо и ми проширивали знања. Међутим, ово је било нешто сасвим друго - изјавила је Верхаз.

Нагласила је да су се морали суочити и са неким злонамјерним медијским натписима, поред вируса с којим се боре сваки дан.

- Када ставите маску, одјело, увијек се питате да ли сте ви следећи који ће бити заражен, и то су тешке психичке слике, са којима се носе сви медицински радници - рекла је Верхаз.

Екипу филма чине ауторка: Биљана Марић, продуцент: Александар Ђорђевић, сниматељ: Љубомир Тешинић, тонски сниматељ: Душко Јовановић, расвјета: Марио Паљевић, Марко Станчевић, монтажер: Ведран Марић, редитељ: Бранко Лазић.

Повезане вијести:

Документарни филм "Нема хероја без маске" (ФОТО/ВИДЕО/РТРС, четвртак, 21.00)