latinica  ћирилица
28/07/2020 |  10:41 ⇒ 10:43 | Аутор: СРНА

"Сарајево, које је затрло све српско, нема право да приговара Београду"

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић поручио је да нико из Сарајева, па ни медији, нема право да се бави намјерама Београда да промијени називе неких од својих улица јер би прво морали да се позабаве Сарајевом, у којем је, након што је протјерано око 150.000 Срба, затрто све што је било српско.
Ђорђе Радановић - Фото: nezavisne novine
Ђорђе РадановићФото: nezavisne novine

- Сарајево је град у којем су промијењени називи чак 110 улица, које су носиле имена српских великана, попут предсједника ЗАВНОБиХ-а Војислава Кецмановића Ђеде и многих других или су на било који начин подсјећали на српско поријекло - рекао је Радановић за "Политику".

Београдски лист наводи да су готово сви сарајевски медији као једну од главних вијести пренијели да власт Београда "планира да промијени називе улица добијених по топонимима заосталим из СФРЈ, те да се размишља о промјени назива Сарајевске и Мостарске улице", а да су се намјером Београда, оцијенивши је "скандалозном", бавили и медији у Хрватској.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да промјена улица не значи брисање историје, већ поштовање српске историје, те да Срби не могу бити мазохисти и једини имати имена улица по топонимима из Хрватске, БиХ, Словеније...

Весић је навео и да га је предсједник Србије Александар Вучић лично замолио да се не мијења назив Сарајевске улице.