latinica  ћирилица
28/07/2020 |  09:21 | Аутор: СРНА

Љубић: Одлука ЦИК-а - покушај да се Мостар задржи као град случај

Одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ да избори у Мостару буду одржани у децембру представља покушај да Мостар буде задржан као град случај, изјавио је предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора Божо Љубић.

- Одлуку такозваног ЦИК-а видим као још једну провокацију и реметилачки покушај хармонизације и релаксације политичких односа започетих потписивањем "мостарског споразума" од 17. јуна - истакао је Љубић.

Он је навео да, према том споразуму, избори у Мостару треба да буду спроведени истог дана када и избори у осталним локалним заједницама у БиХ, те додао да, према истом документу, треба приступити измјени Изборног закона, у складу са одлуком Уставног суда БиХ, која налаже легитимно представљање конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима.

- Ако се сада допусти да нелегално изабрани ЦИК, чију су новоизабрани чланови под директним утицајем странака које су за њих гласале, промијени суштину политичког споразума из Мостара, како можемо вјеровати да ће и остали дио споразума бити реализован како је договорено?" - упитао је Љубић за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Љубић је, говорећи о избору чланова ЦИК-а, поновио да је прекршена процедура јер је комисија коју је формирала Парламентарна скупштина БиХ расписала конкурс за избор чланова ЦИК-а, а онда је један број парламентараца без конкурса именовао одређени број чланова блиских политичким странкама које су за њих гласале.

- Онемогућено је заинтересованим кандидатима да се уопште пријаве на расписани конкурс, чиме су прекршена и њихова људска права - истакао је Љубић.

Према његовим ријечима, овакав избор чланова ЦИК-а не може донијети ништа добро БиХ, а самим тим ни њеним грађанима.