latinica  ћирилица
28/07/2020 |  07:47 | Аутор: СРНА

Епидемиолошка ситуација у Војводини неповољна

Епидемиолошка ситуација у Војводини је неповољна, а само током протеклог викенда забиљежен је нови 361 случај заразе вирусом корона, саопштено је из Института за јавно здравље Војводине.
Нови Сад (Фото: novisad.cc) -
Нови Сад (Фото: novisad.cc)

У Војводини је тренутно 3.348 активних случајева заразе вирусом корона, међу којима предњачи Нови Сад са 1.621 обољелим.

Међу зараженима, наводе из Института, са 42,3 одсто доминирају особе узраста од 40 до 60 година, док су млађи од 40 и старији од 60 година подједнако заступљени у оболијевању од вируса корона.

Епидемиолошка ситуација, осим у Новом Саду, неповољна је и у Врбасу, Сремској Митровици, Кикинди, Панчеву, Руми, Бачкој Паланци, Суботици, Вршцу, Зрењанину, као и Сомбору, саопштено је из Института.

Из Института су позвали све грађане Војводине на обавезно спровођење проглашених мјера контроле преношења болести и успоравање изразито растућег тренда обољевања од вируса корона.

Потребно је поштовање физичке дистанце од најмање једног метра, као и избјегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, а обавезно је ношење заштитних маски у затвореном простору гдје је већи број људи, као што је јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и слични објекти.

Заштитна маска обавезна је за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном простору, док је неопходно и редовно прање руку, односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола.

- Препоручује се особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима заразе да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта - навели су из Института.