latinica  ћирилица
27/07/2020 |  20:11 ⇒ 22:13 | Аутор: СРНА

Линта: Величанствени устанак против НДХ

Српски народ је прије 79 година подигао у мјесту Срб у Лици величанствени устанак против геноцидне Независне Државе Хрватске /НДХ/, истакао је предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

- У Србу је 27. јула 1941. године почео оружани и организовани отпор усташком режиму након многобројних и масовних злочина који су почињени над Србима - подсјетио је Линта.

Он је у саопштењу указао да је у питању била натчовјечанска борба крајишких Срба за голи живот и слободу јер им је пријетило потпуно физичко уништење, саопштено је из Информативне службе Свеза Срба из региона, чији је линта предсједник.

- Устанак је истог дана 27. јула, у договору са устаницима у Србу, подигнут на подручју више западнокрајишких општина, и то Дрвару, Гламочу, Грахову, те на Козари и Грмечу - навео је он.

Линта је напоменуо да је режим некадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана укинуо Дан устанка као државни празник и да је тиме само потврдио да наставља политику НДХ и Анте Павелића.

Он је истакао да већина Хрвата сматра да Срби у Србу нису водили антифашистичку борбу.

- Многи у Хрватској сматрају да је мјесто Срб средиште антихрватске политике и да је прослава Дана устанка као антифашистичке борбе увреда за хрватски народ - додао је Линта.

Према његовим ријечима, у Хрватској се промовише врхунска лаж да су Хрвати најмасовније од свих народа бивше Југославије учестовали у антифашистичкој борби.

- Добро је познато да је већина хрватског народа учестовала у оружаним снагама НДХ и да су Хрвати у значајнијем броју почели да ступају у партизане тек 1944. године када је већ био познат исход Другог свјетског рата - додао је он.