latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:29 ⇒ 28/07/2020 | 07:22 | Аутор: РТРС

У Српској 14 новозаражених; И даље без радикалних мјера (ВИДЕО)

Вирусом корона заражено је још 14 особа у Српској, а тестирано их је 390. Институту за јавно здравство Српске пријављен је један смртни случај код којег је потврђено присуство новог вируса корона. Ријеч је о мушкарцу старије животне доби из Власенице.

Према мјесту пребивалишта осам особа је из Бањалуке, по двије особе су из Лакташа и Прњавора и по једна особа из Добоја и Кнежева.

У највећем граду Српске неће бити увођене радикалне мјере у борби против епидемије вируса корона.

- Епидемија се наставља, али и даље можемо да се носимо са њом са постојећим спектром мјера. Наша даља забринутост и оно за шта се спремамо, а о чему ће наредних дана бити највише говора, јесте на који начин ући у септембар када са радом почињу школе, када се окупља и више студената јер крећу и испитни рокови - истакао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Епидемиолошка ситуација на подручју Града Бијељина и даље је тешка и сложена.У спречању ширења вируса неопходно је донијети нове мјере, истакнуто је након састанка пословодства Опште болнице "Свети врачеви" и директора домова здравља Угљевика, Лопара, Пелагићева и Доњих Жабара.

- Има много проблема. Има проблема са капацитетом Ковид болнице. Већ смо тражили од кризног градског и републичког штаба да повећамо капацитете. Има проблеме са потрошњом кисеоника. Али смо ту да рјешавамо проблеме. За сада имамо обећања и вјерујемо да ће се обећања спровести у дјело - нагласио је Златко Максимовић, директор Опште болнице "Свети Врачеви".

Желимир Нешковић, директор Дома здравља Лопаре, вјерује да ће се брзи тестови радити и у другим цетрима.

- Покренућемо иницијативу да у нашим домовима здравља покренемо да радимо брзе тестове и то ће управо сада потписати сви директори здравствених установа из ове регије. Очекујемо да тај одговор буде позивитиван и да нам Институт за јавно здравство и Министарство здравља одобре да то радимо како бисмо учинили тријажу што бољом и заштитили наше грађане - истакао је Нешковић.

И на подручју Сарајевско-романијске регије забиљежено је погоршање епидемиолошке ситуације.

У протекле двије седмице све је више обољелих од ковида-19 и на подручју општине Мркоњић Град. Штаб за ванредне ситуације закључио је да се морају поштовати све превентивне мјере,а ако буде повећаван број заражених, приступиће се радикалним мјерама забране окупљања, затварања угоститељских и других објеката.

Укупан број хоспитализованих у Српској је 253. У Универзитетском клиничком центру је 57, а у општим болницама 196 пацијената.