latinica  ћирилица
27/07/2020 |  17:22 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

"Пропашће све што се гради на безбожништву, отимачини и властољубљу"

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско–приморски Амфилохије поручио је да ће свуда, па и у Црној Гори, пропасти све што се гради на безбожништву, отимачини, пљачки, самољубљу и властољубљу.
Митрополит Амфилохије (Фото: Спутник / Радоје Пантовић) -
Митрополит Амфилохије (Фото: Спутник / Радоје Пантовић)

- На томе се ништа истинско и право није саградило кроз вијекове. Све је то пропало, а само оно што је грађено на тврдој Божијој вјери, на Христу Господу и на светињи Божијој је остало, опстаје и остаће до краја свијета и вијека - истакао је митрополит након литургије у манастиру Ћелија пиперска, код Подгорице.

Митрополит Амфилохије је истакао да је властодршцима данас остало само још да отимају светиње Божије, након што су претходно опљачкали предузећа, народно добро.

То народно добро, како је навео митрополит, њихови претходници сакупили су на основу онога што су отели од Цркве Божије и народа, али који, благодарећи томе што су били крштени, нису само за себе присвајали, него су то давали и народу, створивши многобројна предузећа, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

- Њихови садашњи сљедбенице сва та предузећа су на дивљи начин приватизовали, претворили у своју имовину, опљачкавши то народно богатство у име сада неких нових идола, идеала лажних. У исто вријеме сада доносе законе да и ове светиње Божије, у које су уграђени сви наши преци на челу са Светим Стефаном Пиперским, приватизују, како кажу, национализују, да их присвоје, наводно, држави. Којој држави? То је власт која је себе поистовјетила са државом - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је нагласио, између осталог, да се данас народ у Црној Гори "дарнут у зјеницу ока свога", побунио против тог злочина и злочиначког закона и те злочиначке власти.

- Побунио се и његов вапај је: не дамо светиње! Не дамо светиње светих моштију светих мученика Христових на челу са Светим Василијем, Светим Петром, Светим Стефаном Пиперским... Не дамо те светиње, њихове мошти чувамо као светиње и чувамо њихову вјеру. Све што градимо, градимо на њиховој вјери у живога Бога, на жртви, на саможртвеној Христовој љубави јер нема веће љубави од оне да неко живот свој жртвује за ближње своје - истакао је митрополит црногорско–приморски.