latinica  ћирилица
27/07/2020 |  17:14 ⇒ 28/07/2020 | 08:45 | Аутор: СРНА

Додик: Рехабилитовати идеју Америке из 1995. о издвајању Српске из БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је крајње вријеме да се рехабилитује идеја САД из 1995. године да Срби одрже референдум о издвајању из БиХ, коју је заступао тадашњи амерички предсједник Бил Клинтон.
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ) -
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ)

На питање Срне да прокоментарише документе са којих је скинута ознака тајности, у којима се наводи да је Клинтон 1995. године, у вријеме дешавања у Сребреници, имао план да муслиманско-хрватска федерација добије нешто мање од половине БиХ, док би Американци извршили притисак на муслиманску страну да пристане да Срби двије до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ, Додик је оцијенио да је сазрело вријеме да се та идеја рехабилитује и да Срби коначно добију право на самоопредјељење као што имају сви другу народи.

- Очигледно је да у БиХ нема воље бошњачких политичких представника да се поштује изворни Дејтон и да смо ми таоци тог бошњачког једноумља чији је циљ стварање унитарне БиХ. Дошло је вријеме да се та Клинтонова идеја обнови и да се примијене одредбе о грађанским правима и слободама које предвиђају да и народи у БиХ имају право на самоопредјељење као што имају у свим нормалним земљама - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да БиХ оваква кава јесте нема будућности, нема бољег живота за њене грађане, нити напретка било које врсте док се ствари не помјере са мртве тачке.

- Вријеме је да Српска афирмише своје право на самоопредјељење и да живимо нормално и мирно једни поред других, јер свих ових година показало се да БиХ нема шансе за било какав договор који би поштовао права сва три конститутивна народа и осталих - оцијенио је Додик.

Он је нагласио да не зна зашто данас када се јавно говори о тој истој идеји, коју су САД заступале 1995. године, то изазива оштре реакције, чак и санкције уз образложење да је то наводно кршење Дејтонског споразума.

- Ево 25 година је од Дејтонског споразума и гдје је БиХ!? Нигдје. Само се потврдило да је то пропали експеримент међународне заједнице. Вријеме је да се афирмише Клинтонова идеја и да и Срби добију право да изаберу гдје и у каквој држави желе да живе. Ово није њихова држава, нити је Срби тако доживљавају. Њихова држава је Република Српска - констатовао је Додик.

Према документима са којих је скинут печат повјерљивости, бивши амерички предсједник Бил Клинтон тражио је од владе у Сарајеву 1995. године да уступи територију Србима да би се окончао рат у БиХ, показују документа.

Документи су недавно објављени и садрже Клинтонов тајни план за БиХ, а потичу из 1995. године у вријеме дешавања у Сребреници и неколико мјесеци прије потписивања Дејтонског мировног споразума, објавио је лондонски "Гардијан".

Према том плану, федерација муслимана и Хрвата требало је да добије нешто мање од половине државе, док би Американци размотрили и притисак на муслиманску страну да пристане на могућност да Срби у року од двије до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ.

- Уколико босански муслимани не могу да убиједе Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати мирно раздвајање заједничке државе, по чехословачком моделу - предвиђао је Клинтонов план.