latinica  ћирилица
27/07/2020 |  16:08 | Аутор: СРНА

Стевандић: Усвајање буџета обезбјеђује демократију

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је, након усвајања буџета у Представничком дому, да су избори централно и најважније питање чије се одржавање обезбјеђује усвајањем буџета.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Стевандић је нагласио да је то најважније питање које, како је навео, чува цивилизацијске вриједности и демократски систем.

- Мислим да о томе постоји апсолутна сагласност без обзира на све друге политичке калкулације, препуцавања и условљавања. Централно и најважније питање јесте да имамо изборе и добијемо легитимне структуре у сваком граду и у свакој општини - рекао је Стевандић новинарима.

Он је навео да се штампање гласачких листића не може вршити пет дана уочи избора и да је добро што је буџет, након силних калкулација, усвојен.

- Најважније је да ће демократски процеси у БиХ бити настављени, да ће локални избори бити спроведени и средства бити обезбијеђена и да нећемо имати нелегитимне представнике након истека рока и у мандату од четири године - рекао је Стевандић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас на хитној сједници извјештај заједничке комисије оба дома парламента о постизању идентичног текста закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину, чиме је завршена процедура усвајања буџета у овом дому.

Да би Буџет ступио на снагу извјештај комисије треба да потврди и Дом народа на сједници која је заказана за сриједу, 29. јула.

Укупан износ овогодишњег буџета је 1,8 милијарди КМ, од чега је 996 милиона КМ планирано за финансирање институција БиХ, док је остатак планиран за сервисирање спољног дуга.