latinica  ћирилица
27/07/2020 |  14:28 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

За изградњу аеродрома двије потенцијалне локације у околини Требиња (ФОТО)

За изградњу аеродрома постоје двије потенцијалне локације у околини Требиња, идејно рјешење биће завршено већ за десетак дана, а комплетан план у периоду од шест мјесеци до годину дана, речено је новинарима након састанка представника влада Републике Српске и Србије.
Представници влада Републике Српске и Србије - Фото: СРНА
Представници влада Републике Српске и СрбијеФото: СРНА

Помоћник министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Весна Вожни рекла је да се данас састала оперативна група која разговара и одлучује о потенцијалним локацијама за изградњу аеродрома у Требињу.

- Брзо ћемо имати и други састанак и тада ћемо имати више информација. Сада су у оптицају двије потенцијалне локације у околини Требиња - навела је Вожнијева.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоран Илић рекао је да у Херцеговини због терена није било тешко изабрати погодну локацију јер је, како каже, таквих мало, те додао да постоје двије локације које ће испитивати.

Незванично, ради се о локалитету у мјесту Мионићи, западно од Требиња, и локалитету на подручју Зубаца.

Аеродром Требиње

- Немамо преширок избор и неће нам бити тешко да се опредијелимо за ону која је главна. Оно чиме ћемо се водити јесте да прилазне површи буду обезбијеђене. Важно је да 10 километара и од једног и од другог прага писте немамо високе препреке - истакао је Илић.

Представници влада Републике Српске и Србије (Фото: СРНА)

Илић је додао да, када је ријеч о величини аеродрома, то зависи од локације, али да ће се трудити да се направи полетно-слетна стаза која ће омогућити слијетање и највећих авиона на свијету.

- Ми ћемо припремити комплетну техничку документацију за израду плана, идејно рјешење планског акта које ће бити основ за изградњу аеродрома, то ће бити готово у следећих десетак дана - истакао је Илић.

Он је увјерен да ће комплетан план бити у периоду између шест мјесеци и годину дана.

- Када се то заврши онда може да се ради техничка документација и да се почне са уговарањем радова. Ако буде довољно стручности и воље, мислим да ћемо за пар година имати аеродром - истакао је Илић.

Он је рекао да ће ово бити међународни аеродром који ће, осим Херцеговини, значити и дијелу приморја у Црној Гори и Хрватској.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да данашњи састанак говори о озбиљности намјере изградње аеродрома.

- Ово нам говори да су Требиње и Херцеговина интересантни стратешки. Што се тиче града Требиња, ми смо максимално на услузи, све што треба од података ми смо ту. Ово није значајно само за Требиње него и за цијелу Републику Српску - истакао је Ћурић.

Извор: РТРС/СРНА