latinica  ћирилица
27/07/2020 |  14:15 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Притужба због обустављања истраге против Борка Зечевића

Милорад Ивошевић, овлаштени адвокат генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића, поднио је притужбу на рјешење Тужилаштва БиХ о неспровођењу, односно обустављању истраге у предмету "Тузланска капија", против Берка Зечевића о давању лажног стручног исказа по основу степена његових тада достигнутих сазнања као и због недоказаног присуства допусног дјеловања Тужилаштва.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

- Ђукић је у писму упућеном Срни, како би упознао јавност о дешавањима, навео да је Тужилаштво БиХ 17. јула обавијестило Ивошевића о обустављању истраге против Зечевића против којег је његов адвокатски тим поднио кривичну пријаву због лажног свједочења још у мају 2016. године.

Генерал истиче да је кривична пријава пуне четири године лежала у ладици код тужиоца који није хтио да учествује "у прљавим радњама", све докв "Тужилаштво није нашло погодну особу у лику тужиоца Ведране Мијовић која ће да изврши добијени задатак".

- Уколико еклатантно испољене најгоре фалсификате опште људских спознаја о стварности и предметној физици и Тужилаштво БиХ пориче, онда тим признаје своју умешаност у стручно сведочење са намером да креира непостојећу стварност која би подведена под правне норме резултовала осудом - наводи се у Ђукићевом писму.

Ђукић је послао и сумарни налаз домаћих и страних експерата случаја "Тузланска капија" који садрже кратке изводе из релевантних налаза, закључака и експертских мишљења страних вјештака, као и комбиновани налаз домаћих стручњака који су накнадно вјештачили овај случај.

Накнадна вјештачења у потпуности обарају модел Тужилаштва БиХ, које није учествовало у овом процесу.

- Да је Зечевић свјесно и намјерно исконструисао свој налаз како би Ђукић био неправедно осуђен, указују чињенице да Зечевић у потпуности негира истражну екипу која је вршила увиђај на лицу мјеста одмах и дан послије трагедије, те да сачињава слику лица мјеста које наводно одговара реалном стању како је било 25. маја 1995. године - наводи се у налазу експерата.

Наведено је да је "једна од најподлијих Зечевићевих подвала" садржана у "реконструкцији" коју је обавио на лицу мјеста након што је Ђукић ухапшен, те да реконструкције, које су радили страни експерти, говоре да је налаз Зечевића у потпуности нетачан.

- Нико није објаснио зашто Зечевић користи радну карту команде Друге озренске лаке пјешадијске бригаде од 29. априла 1994. године, као један од кључних доказа за одређивање евентуалне зоне лансирања пројектила. Ту карту није сачинио генерал Ђукић, нити његов Штаб, јер он тада уопште није био на озренском ратишту. Та карта је заробљена послије 25. маја 1995. То је битно јер се на карти лако дају уочити трагови лажирања и намјерног доцртавања циљева у Тузли - наводи се, између осталог, у налазу међународних експерата.

Наглашено је да Зечевић никада, као доказ, није донио оригиналну заробљену артиљеријску карту у Суд БиХ.

Тужилац Ведрана Мијовић обавијестила је Ивошевића о непровођењу истраге против вјештака Тужилаштва БиХ Борка Зечевића јер, како каже, не постоје основи сумње да је он починио кривично дјело давање лажног исказа.

Мијовићева, између осталог наводи, да је након детаљне анализе списа и разматрања релевантних чињеница утврђено да радње пријављеног не испуњавају обиљежје кривичног дјела за које се терети.

- Тужилаштво је извршило увид у правоснажну пресуду Суда БиХ од 11. априла 2014. године, у коме је неспорно да је Зечевић био вјештак у овом предмету и изнио свој налаз и мишљење у складу са правилима струке и знањем којим располаже - наводи Мијовићева.

Она је додала да Тужилаштво није нашло да је код Зечевића постојао субјективни елемент, односно умишљај који обухвата свијест да је исказ лажан, те да је Суд правоснажну пресуду у цијелости засновао на основу изнесеног налаза и мишљења, који не доводи у сумњу.

Суд БиХ правоснажно је осудио генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића на 20 година затвора због страдања цивила 1995. године у Тузли.