latinica  ћирилица
27/07/2020 |  07:24 ⇒ 08:02 | Аутор: РТС

Јувентус шампион Италије девети пут узастопно

Фудбалери Јувентуса одбранили су титулу у италијанској Серији А, два кола прије краја шампионата. "Стара дама" је на свом стадиону побиједила Сампдорију са 2:0 у 36. колу и математички обезбиједила нови трофеј у Калчу, пошто имају седам бодова више од другопласираног Интера.
Радост фудбалера Јувентуса (фото: twitter.com / juventusfc) -
Радост фудбалера Јувентуса (фото: twitter.com / juventusfc)

"Бјанконери" су на тај начин наставили сурову доминацију на Апенинима и девети пут узастопно завршили сезону као најбољи, а 36. пут у историји.

Додатно су побољшали сопствени рекорд и сада имају готово двоструко више трофеја од другопласираног Милана, који је 18. пута био шампион Италије.

Иза Јувентуса је турбулентна сезона у којој нису били тако доминантни као у претходним, али опет за класу бољи од свих осталих клубова. Највећи изазивачи били су Интер, Лацио и Аталанта, који су поклекли у финишу и нису успели да искористе слабију форму Кристијана Роналда и другова.

Управо је Роналдо био човјек одлуке у дуелу са Сампдоријом, у којем су гости могли додатно да закомпликују ствари на табели.

Имали су неколико добрих шанси, али је Португалац постигао погодак у седмом минуту надокнаде првог полувремена и сломио отпор гостију. Кристијано је прецизним ударцем крунисао одличну акцију из прекида и додавање Миралема Пјанића, после чега је било тешко да се врати екипа из Ђенове.

То је, иначе, био 31. погодак некадашњег играча Спортинга, Манчестер јунајтеда и Реала, чиме је наставио трку за најбољим стрелцем Серије А Чиром Имобилеом, који је тренутно на 34 поготка.

У 67. минуту је Федерико Бернадески покупио одбитак након ударца Роналда, сместио га у мрежу и било је јасно да пратиоци више неће моћи да дочекају кикс Јувеа.

Роналдо је до краја промашио и једанаестерац када је погодио пречку, пропустивши прилику да смањи заостатак за колегом из Лација.

Међутим, у сезони у којој нису дошли до пехара у националном Купу, имаће тежак задатак и у Лиги шампиона, гдје у четвртфиналу морају да надокнаде 0:1 из првог меча са Олимпиком из Лиона.

Подухват ће бити још компликованији јер су се против Сампе повредили Пауло Дибала и Данило и морали игру да напусте већ у првом дијелу игре, па је неизвјесно да ли ће се опоравити до реванша.