latinica  ћирилица
16/07/2020 |  19:13 ⇒ 17/07/2020 | 08:07 | Аутор: РТРС

Љекарима бијељинске болнице стиже помоћ колега из других здравствених центара (ВИДЕО)

У бијељинској болници 23 здравствена радника позитивна су на ковид-19. Због такве ситуације, нова управа потражила је помоћ од колега из других здравствених установа, како би поново био успостављњен рад микробиологије или ПЦР тестирања. На лијечењу у ковид одјељењу је 21 пацијент.
Бијељина - Болница "Свети Врачеви" - Фото: РТРС
Бијељина - Болница "Свети Врачеви"Фото: РТРС

Веома лоша клиничка слика изражена је код три пацијента који су смјештени у ковид болници у Бијељини. Они су прикључени на респиратор и за разлику од првих случајева у овом граду, сада пацијенти долазе са израженијим симптомима, каже доктор Микајло Лазић, који руководи ковид одјељењем

- Имамо три човјека на механичкој потпори, имамо 15 људи који кисеоничку терапију. Од укупно 21 пацијента, 17 је са пнеумонијама - рекао је Михајло Лазић помоћник директора и руководилац ковид Одјељења Болнице Свети Врачеви у Бијељини.

Инфектолози упозоравају да је доста пацијената са тежом клиничком сликом, али да нису сва респираторна обољења повезана са вирусом корона и јако тешко их је препознати и раздвојити.

- Ковид је сад постао озбиљно обољење. Није све ковид што има температуру, међутим свакодневно имамо у амбуланти двоје-троје до четворо људи који већ имају промене на ренгену плућа - истакла је Александра Радојичић инфектолог.

Борба против вируса корона тежа је и због чињенице да у посљедњих неколико дана није радила пцр лабораторија, али ни микробиологија. Због тога је управа болнице одлучила да као сараднике ангажује стручњаке из ове области, како би сва одјељења поново почела да раде.

- Са нама је епидемиолог Биљана Мијовић, врстан епидемиолог, помоћник декана медицинског факултета Фоча, ради у Институту за јавно здравство. Захваљујући министру Шеранићу и директору зворничке болнице Ивану Поповићу, од јутрос је код нас микробиолог и почео је да ради PCR лабораторија. Ту су код нас два професора из Београда, са којима ћу причати о даљем покретању PCR, даћу све од себе да покренемо да се поново ради овде у Бијељини- рекао је Златко Максимовић в.д. директор ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" Бијељина.

У наредном периоду приоритет ће бити збрињавање и лијечење ковид обољелих, али и поновно успостављање и враћање у рад пуним капацитетом свих одјељења болнице "Свети врачеви" у Бијељини.