latinica  ћирилица
16/07/2020 |  17:01 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о посредовању у промету непокретности

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о посредовању у промету непокретности, којим ће бити обезбијеђено да за сваки посао тог посредовања мора бити закључен уговор у писаној форми, а уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник обављањем посредовања могао да проузрокује налогодавцу.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Законом се прописују услови које привредна друштва или предузетници морају да испуњавају за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности и дефинишу се услови које мора да испуњава физичко лице које обавља послове агента - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се наводи да је основни разлог за доношење овог закона, којим се прописују услови за обављање дјелатности посредовања у промету непокретности на територији Српске, обезбјеђење правне сигурности за грађане и правна лица у коришћењу услуга посредника у промету и закупу непокретности.

Влада је усвојила је информацију о активностима пројекта за конкурентну и иновативну домаћу економију - "ЕУ фор бизнис" /ЕУ4Бусинесс/ чији је циљ подршка развоју приватног сектора у БиХ, те јачање капацитета у БиХ за економски раст и запошљавање, подршком развоју конкурентности и иновација у извозно-оријентисаним секторима, туризму, пољопривредно-прехрамбеном сектору, руралном развоју и предузетништву.

- Пројекат траје четири године, од априла 2018. до марта 2022. године. Укупан буџет пројекта износи 16,1 милион евра. Од тога 15 милиона евра финансира се из Инструмента за претприступну помоћ ИПА два, а 1,1 милион евра обезбиједило је њемачко Министарство за економску сарадњу и развој. Осим директне финансијске подршке, овај пројекат пружа и техничку помоћ за изградњу капацитета институцијама - истиче се у саопштењу.

Влада је усвојила и информацију о примјени уредбе о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

- Задужено је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите да предузме неопходне радње ради обезбјеђивања додатног рока од 30 дана за подношење захтјева за стамбено збрињавање по `Јавном позиву за подношење захтјева за стамбено збрињавање у складу са Уредбом о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске` од 8. априла 2019. године - наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске ће своје дјеловање и рад и даље наставити према препорукама Института за јавно здравство, уз поштовање прописаних мјера које подразумијевају дезинфекцију простора, ношење личне заштитне опреме и држање физичке дистанце.