latinica  ћирилица
16/07/2020 |  16:53 | Аутор: СРНА

Измјене Закона о подстицајима у процедури по хитном поступку

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјени и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, по хитном поступку.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Законом о подстицајима у привреди Републике Српске уведен је поступак додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Према важећем Закону о подстицајима у привреди Републике Српске, један од посебних услова за остваривање права на подстицај за повећање плате је да је почетни износ плате једнак или виши од најниже плате у Републици Српској.

Како је у марту 2019. године, најнижа плата износила 450 КМ, потребно је што хитније дјеловати како би се нормирало правило за утврђивање новог почетног износа плате, с обзиром на то да је у међувремену одлуком о најнижој плати утврђена нова најнижа плата у Републици Српској од 520 КМ.

С циљем очувања радних мјеста у околностима пословања које су узроковане вирусом корона, потребно је интервенисати и у правцу укидања ограничења да се право на подстицај може остварити само за раднике који су засновали радни однос најкасније до истека марта 2019. године.

Због тога, општи је интерес за цијело друштво обезбиједити услове да привредни субјекти могу остварити право на подстицај за повећање плате за што већи број радника, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

На тај начин овај закон има позитиван утицај, како према радницима, у смислу стварања предуслова за повећање њихових плата, тако и према послодавцима, кроз прописивање могућности за остваривање права на подстицај за већи број радника.

- Због тога је у општем интересу и за грађане и за привреду Републике Српске да се овај закон упути у процедуру по хитном поступку - наведено је у саопштењу након сједнице Владе.