latinica  ћирилица
15/07/2020 |  22:14 ⇒ 18/08/2020 | 19:01 | Аутор: sputniknews.com

У августу масовна прозиводња вакцине у Русији?

Русија ће у августу започети масовну производњу у свијету прве вакцине против вируса корона, објавио је Спутњик.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Прва испитивања су обављена и, према најавама, до краја ове године могло би бити произведено 200 милиона доза вакцине коју је направио Институт "Гамалеј".

Испитивања вакцине против вируса корона на добровољцима на Сеченовском универзитету у Русији већ су успјешно завршена, а циљ ове етапе испитивања био је да се потврди безбједност вакцине по здравље људи, што је и учињено.

Директор Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев каже да ће се на тржишту прво појавити вакцине засноване на аденовирусу које ће добити званично одобрење у септембру, а вакцина заснована на новој технологији МРНК најраније почетком сљедеће године јер је потребно испитати колико су безбједне.

Дмитријев процјењује да ће сљедеће године бити произведено више од три милијарде доза вакцина, заснованих на аденовирусним векторима, "што ће омогућити свијету да се ефикасно бори против вируса корона".

Руски академик Виталиј Зверев, који је и научни директор Института за вакцине и серуме "Мечников", да се око 220 земаља суочило са вирусом корона, али да је обољело од 15 до 20 одсто популације, док су сви остали заражени носиоци вируса, а више од половине њих нема никакве симптоме.

Зверев сматра да успјех лијечења вируса корона не треба повезивати са стварањем вакцине.

Он упозорава да са вакцином не треба журити како не би било пропуста, напомињући да се у уобичајеним околностима на вакцини ради од четири до пет година.

Многе лабораторије и институти у свијету ушли су у жестоку трку око стварања вакцине против ковида-19, јер је то, између осталог, за сваку земљу - произвођача ствар престижа, али и профита.

Само у Русији ради се на око 47 вакцина, а три прототипа руске вакцине против вируса корона показали су своју ефикасност.

Осим у Русији, вакцина против ковида-19 се испитује и у САД, Кини, Јапану, Сингапуру и у неколико европских земаља. У свијету је развијен 141 прототип вакцине, а неки тврде да се ради на знатно више пројеката.