latinica  ћирилица
15/07/2020 |  21:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Вуковић: Размишљамо да затворимо град

Уколико се овакав тренд настави, није далеко дан када ћемо морати да затворимо Подгорицу и да се вратимо на онај режим од прије пар мјесеци, а мислим да нико од нас то не жели, упозорио је градоначелник Подгорице и члан Националног координационог тијела Иван Вуковић.

Како пише РТЦГ, сједница Оперативног тима за заштиту и спасавање главног града, којом је предсједавао градоначелник и члан Националног координационог тијела Иван Вуковић, одржана је данас поводом актуелне епидемиолошке ситуације у Подгорици.

На сједници је констатован забрињавајући раст броја заражених као и непоштовање мјера од стране једног броја грађана што је утицало на пораст броја обољелих од вируса корона.

Вуковић је апеловао да је поштовање мјера обавеза свих, како би се сузбило ширење вируса корона, али и спријечило увођење рестриктивних мјера као што су затварање Подгорице, ограничење кретања и заустављање привредних активности.

- Ми на данашњи дан имамо 553 активна случаја заразе вирусом корона у Подгорици. То је бројка која је застрашујућа, над којом сви морамо да се замислимо и то је бројка која мора представљати аларм - нагласио је градоначелник Вуковић.

Он је подсјетио да су сви били поносни када је Црна Гора могла да каже да је једина корона фри земља у Европи.

- До тога смо дошли тако што смо сви били дио истог тима и ми у НКТ-у, Влади Црне Горе, главном граду, комуналне службе и оно што је најважније, друштвена заједница. Свако је знао која му улога припада у тој причи и зато смо успјели да побиједимо овај вирус. Нажалост, уљуљкани у осјећају лажне сигурности заборавили смо да се не ради о епидемији, већ о пандемији, да то што нема вируса у Црној Гори, не значи да га нема у региону и шире - нагласио је Вуковић.

У Црној Гори лабораторије Института за јавно здравље анализирале су у посљедња 24 сата 375 узорака, а 78 је било позитивно на КОВИД-19.

Новооткривени случајеви су из Подгорице 48, Никшића 11, Херцег Новог седам, Пљевљима три, Котору, Беранама и Бару по два, а у Бијелом Пољу, Цетињу и Рожајама по један новообољели.

- Укупан број потврђених смрти од почетка јуна од КОВИД-19 је 16 - наводи се у саопштењу.

Из ИЈЗ су казали да је опоравак потврђен код још девет случајева, чиме је укупан број опорављених порастао на 42.

- Узимајући у обзир преминуле и опорављене, број активно обољелих од ЦОВИД-19 у Црној Гори тренутно је 1.522. Већина новообољелих су контакти претходно регистрованих случајева - додаје се у саопштењу.

У Подгорици је активно 595 случајева вируса корона, у Рожајама 221, Бијелом Пољу 152, Беранама 81, Будви 64, Никшићу 61, Пљевљима 59.

На Цетињу је активно 56 случајева, у Бару 55, Котору 52, Тивту 29, Херцег Новом 28, Улцињу 18, Гусињу 17.

У Петњици је активно 11 случајева, Даниловграду девет, а у Андријевици, Тузима и Жабљаку по један, преноси РТЦГ.