latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:22 ⇒ 16/07/2020 | 08:57 | Аутор: РТРС

ФБиХ и даље одбија да подржи раднике привредних друштава из Српске (ВИДЕО)

Док Република Српска све вријеме пандемије новчано помаже радницима пословних јединица предузећа из Федерације, тај ентитет и даље одбија да подржи раднике привредних друштава из Српске.
Привреда - Фото: РТРС
ПривредаФото: РТРС

Данашње образложење федералног Министарства финансија за такво поступање утврдило је намјеру Привредне коморе Републике Српске да на суду потражи заштиту права више од 1.500 радника.

Федерална Влада тврди да нема законски основ за субвенционисање доприноса радницима пословних јединица предузећа регистрованих у Републици Српској.

За разлику од Републике Српске која је новчано помогла свим радницима на својој територији, Федерација је одредила други принцип мјера за ублажавање кризе. Он искуључује више од 1.500 радника.

- Обвезници уплате доприноса су пословни субјекти исплатиоци плата – резиденти Федерације БиХ, а не пословне јединице - наводе у Влади ФБиХ.

Да је овај одговор апсурдан и незналачки тврди предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Каже да је образложење супротно закону и да разоткрива лажну политичку тврдњу да Република Српска блокира економске процесе.

- Сви радници који раде у пословним јединицама привредних друштава Републике Српске у Сарајеву и другим градовима Федерације БиХ су пријеваљени у Пореској управи Федерације. Тамо им исплаћују и доприносе и плате. Ти су радници, на неки начин, држављани Федерације Босне и Херцеговине и управо тај одговор је апсурдан и писао га је неко ко се не разумије у проблем - рекао је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Влада Федерације одбацила је принцип реципроцитета, иако би и по њему имала обавезу да новчано подржи мањи број радника него што је обухватила Влада Републике Српске помажући запослене у привредним филијалама из другог ентитета.

- Ми смо помогли раднике у Републици Српској из пословница из Федерације као и остале раднике Републике Српске. Према томе, заиста мислим да нико не оечкује да Влада Републике Српске сад помаже и људе у Федерацији. То је требала бити обавеза Владе Федерације - нагласио је Радован Вишковић, премијер Српске.

Представници Привредне коморе Републике Српске понављају да ће у случају изостанка договора двију влада, положај 1.500 радника покушати да заштите пријавама надлежним правосудним институцијама.