latinica  ћирилица
15/07/2020 |  19:09 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Реализован пројекат међулабораторијског тестирања на присуство салмонеле у храни (ВИДЕО)

Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" из Бањалуке, успјешно је реализовао пројекат међулабораторијског тестирања на присуство салмонеле у храни. Институт је овлашћен да упоређује резултате контроле присуства ове бактерије у храни из пет лабораторија у БиХ.
Ветринарски институт " Васо Бузозан" - Фото: Facebook
Ветринарски институт " Васо Бузозан"Фото: Facebook

Институт "Др Васо Бутозан" потврдио је да може да буде лидер у међулабораторијским упоредним испитивањима.

Надлежни кажу да је резултат пројекта унапређење система безбједности хране, добар примјер како надлежне институције могу успјешно да сарађују и окупљају око једне идеје и пројекта.

- Ти први тестови говоре да свих пет завода који су били укључени су потпуно индентични салмонелу и то је јако добро за заштиту здравља нашег становништва, а и конзументе који користе - навео је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пројекат "Унапређење система безбједности хране у БиХ" почео је прошле године, а осим Ветеринарског института Републике Српске учествовали су ветеринарски заводи у Тузли, Зеници, Бихаћу и Сарајеву.

Пројекат је фокусиран на безбједност хране у БиХ и помоћ код извоза тих производа у Европску унију.

- Видјели смо да сви резултати других лабараторија у БиХ могу на квалитетан начин да детектују салмонелу у живинарским објектима и да тачно утврде о којој врсти салмонеле се ради - каже Жељко Сладојевић, директор Ветеринаског института "Др Васо Бутозан" Бањалука.

Јан Росмус, шеф пројекта "Унапређње система безбједности хране у БиХ" из Чешке истакао је да је сарадња са свим институцијама у БиХ изузетно добара те да је за велики успјех заслужно и особље које је тамо запослено.

У овај пројекат Ветеринарски институт из Чешке уложио је око 400.000 евра, а слични пројекти биће настављени и у наредном периоду.